Gorivo značajno jeftinije na pumpama širom BiH: Za marku niže nego u junu

Gorivo značajno jeftinije na pumpama širom BiH: Za marku niže nego u junu

Značajno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu donijelo je dobre vijesti i za sve vozače u Bosni i Hercegovini.

Ovog jutra (8. decembar) na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,66 KM, a dizela 2,86 KM.

Prema posljednjem ažuriranju cijena, litar benzina u glavnom gradu BiH se, zavisno od benzinske pumpe, kreće od 2,66 KM do 2,96 KM dok se cijena dizela kreće od 2,86 do 3,16 KM.

Sličan raspon cijena je i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine što je pozitivna vijest za sve vozače koji trpe ekonomski udar od početka rata u Ukrajini.

Ovo je zaista značajno pojeftinjenje cijena ako se sjetimo da je litar dizela prije nekoliko mjeseci, konkretno tokom ljeta, koštao skoro 3,80 KM, a benzina 3,70.

Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu svakodnevno variraju zbog čega se prava stabizacija još ne nazire. Tako su prije tri dana cijene nafte na svjetskom tržištu pale na najniži nivo od početka godine zbog zabrinutosti oko moguće recesije i popuštanja bojazni da bi ograničenje cijene ruske nafte moglo značajno utjecati na ponudu.

Posljednji dogovor grupe zemalja G7 i njenih saveznika jeste da ograniče cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu što Moskva ne prihvata. Ruski predsjednik Vladimir Putin i visokorangirani zvaničnici Kremlja u više navrata su izjavljivali da neće snabdijevati naftom zemlje koje su uvele ograničenje cijene.

Klix

CATEGORIES
Share This