Evropska komisija uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila iz Kine

Evropska komisija uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila iz Kine

– Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rješenju cijele situacije i dalje traju.

Kako se navodi u saopštenju, na automobile firme Bi-Vaj-Di (BYD) će se ubuduće odnositi carina od 17,4 odsto, kompanija Gili (Geely) će plaćati 19,9 odsto, a Es-Ej-Aj-Si (SAIC) 37,6 odsto.

Ostali kineski proizvođači automobila će plaćati carine od 20,8 odsto, dok kompanije koje nisu sarađivale u istrazi EU o subvencijama očekuje carina od 37,6 odsto.

U poređenju sa stopama unaprijed objavljenim 12. juna 2024. godine, privremene carine su blago korigovane naniže na osnovu komentara o tačnosti kalkulacija koje su dostavile zainteresovane strane.

Kako se navodi, carine se uvode devet meseci nakon pokretanja istrage o navodnim subvencijama u Kini pošto je EK zaključila da kineski proizvođači EV profitiraju od neopravdanog subvencionisanja, čime se nanosi šteta proizvođačima električnih vozila u Evropi.

Konsultacije sa kineskom vladom intenzivirane su posljednjih nedelja, a kontakti sa Pekingom se nastavljaju na tehničkom nivou da bi se postiglo rješenje koje je kompatibilno sa pravilima Svetske trgovinske organizacije, dodaje se na sajtu EK.

Ove privremene carine će se primjenjivati se od 5. jula 2024. godine, u trajanju od najviše četiri meseca. U tom roku se mora donijeti konačna odluka o carinama i to glasanjem država članica Evropske unije.

Ako carine na uvoz kineskih električnih automobila budu usvojene, važiće narednih pet godina.

Agencije

CATEGORIES
Share This