Cilj zaštita šuma, a na muci mali proizvođači: Evropa donijela pravilo u UZGOJU KAFE, mnogi se plaše nestašice

Cilj zaštita šuma, a na muci mali proizvođači: Evropa donijela pravilo u UZGOJU KAFE, mnogi se plaše nestašice

Uzgoj kafe u svijetu ozbiljno prijeti životnoj sredini krčenjem šuma, a u nastojanju da se ono zaustavi, Evropa je donijela Uredbu prema kojoj je samo kafa proizvedena u skladu sa važećim zakonima zemlje proizvođača dozvoljena za uvoz.

Zbog toga su trgovci starog kontinenta počeli da gomilaju zalihe ovog proizvoda.

Uredba o proizvodima bez krčenja šume (EUDR) pokušava da ograniči količinu poljoprivrednih proizvoda koji se unose na evropsko tržište, a koji su povezani sa krčenjem šuma. Ova uredba sa punom primjenom počinje od kraja ove godine.

Nova pravila za cilj imaju i da smanje emisije ugljenika uzrokovane proizvodnjom relevantnih proizvoda za najmanje 32 miliona tona godišnje, navodi se između ostalog na sajtu Evropske komisije.

Ova promjena predstavlja opterećenje naročito za proizvođače, koji nemaju resursa da se pridržavaju detaljnih propisa zbog čega žure sa izvozom prije EURD. Iz Međunarodne organizacije za kafu (ICO) saopštili su da pad zaliha kafe u zemljama proizvođačima signalizira potencijalnu zabrinutost u pogledu ponude u bliskoj budućnosti i sposobnosti proizvođača da zadovolje domaću i međunarodnu potražnju u narednim mjesecima.

Zemlje poput Brazila, Kolumbije i Kostarike bolje su pripremljene za Uredbu koja od proizvođača zahteva pribavljanje potvrde da kafa nije proizvedena na iskrčenoj zemlji, dok će se mali poljoprivrednici u afričkim zemljama imati više problema, piše Energetski portal.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This