Cijene više za 0,1 odsto, godišnja inflacija 2,1 odsto

Cijene više za 0,1 odsto, godišnja inflacija 2,1 odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u oktobru su u prosjeku bile više za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 2,1 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Alkoholna pića i duvan u oktobru u prosjeku su bili skuplji za 0,1 odsto u odnosu na septembar, odjeća i obuća za 1,6 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 0,1 odsto, a zdravstvo za 0,2 odsto.

Prevoz je u prosjeku poskupio za 2,1 odsto, obrazovanje za 0,3 odsto, restorani i hoteli za 0,5 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,9 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u oktobru u prosjeku su bili jeftini za 0,1 odsto u odnosu na septembar, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,2 odsto, komunikacije za 0,1 odsto, a rekreacija i kultura za 0,4 odsto.

U BiH je nivo cijena u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine bio viši za 2,1 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 4,9 odsto, alkoholna pića i duvan za 4,6 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 6,9 odsto, a zdravstvo za 3,2 odsto.

U oktobru, u odnosu na isti mjesec lani, komunikacije su u prosjeku bile skuplje za 2,2 odsto, rekreacija i kultura za 5,1 odsto, obrazovanje za 2,2 odsto, restorani i hoteli za 6,7 odsto, a ostala dobra i usluge za 9,2 odsto.

Prosječan pad cijena zabilježili su odjeća i obuća za 7,1 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 2,8 odsto, te prevoz za 5,6 odsto.

(Srna) Foto: Ilustracije/housinganywhere

CATEGORIES
Share This