Cijene stanova previsoke – Kako do prvog stana?

Cijene stanova previsoke – Kako do prvog stana?

U moru inicijativa koje su predložene u 2023. godini našla se i ona Ministarstva finansija BiH o ukidanju PDV pri kupovini prve nekretnine. Zvuči dobro, ali do realizacije niz prepreka. Hoće li i ovaj prijedlog ostati samo mrtvo slovo na papiru?

Rješavanje stambenog pitanja glavna je misao za većinu mladih u Bosni i Hercegovini. Međutim, cijene stanova su kažu previsoke. Prijedlog podrazumijeva povrat PDV-a koji se odnosi na kupovinu 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva, praktično:

„Na 100.000 KM svako ko bi na ovakav način rješavao stambeno pitanje imao bi uštedu od oko 14.500 KM.“, govorio je predlažući inicijativu Srđan Amidžić, ministar finansija BiH.

Za realizaciju – sporna Uprava za indirektno oporezivanje koja deklarativno podržava plan, ali ne preko njenih leđa. Stav upravnog odbora jasan: platite PDV, pa se razračunavajte:

„Ono što se mora usvojiti je izmjena i dopuna zakona o PDV-u u smislu da se vraća PDV na kupovinu prve nekretnine. Na način da se taj PDV prvo plati, a onda da se izvrši povrat i to direktno onom licu koje je ostvarilo pravo“, kaže za BN Ratko Kovačević, portparol UiO BiH.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je u BiH svaka promjena sistema prikupljanja sredstva od indirektnih poreza je praktično nemoguća misija.

O svemu ovome treba da se izjasne i entitetska ministarstava finansija. Hoće li se odreći više desetina miliona maraka iz budžeta zarad dobrobiti građana?

Na to pitanje odgovor nismo dobili, ali sa ekonosnke strane gledano, to bi bila samo kap u moru prihoda.

Ekonomista Željko Šain je stava da to što će država naplatiti manje poreza da je u procentima jako malo u odnosu na ukupan iznos naplaćenih poreza.

Ono što je kod nas tek inicijativa uveliko se primjenjuje u Srbiji. Dok mnogi čekaju usvajanje ove inicijative kao ozebao sunce, cijene kvadrata ne miruju.

Kreću se od 3.400 maraka u Banjaluci, preko 2.200 maraka u Bijeljini do 3.500 maraka u Sarajevu. Odricanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za državu bi bila sitnica, a za građane slamka spasa.

(BN)

CATEGORIES
Share This