Cijena nafte raste, propala američka strategija

Cijena nafte raste, propala američka strategija

Na svjetskim tržištima cijene nafte rastu već treću sedmicu zaredom i dostigle su najviše nivoe u zadnjih deset mjeseci, što je rezulatat smanjenog obima proizvodnje koju su sprovode Rusija i Saudijska Arabija.

I na američkom tržištu barel nafte “VTI” poskupio je za 3,7 odsto – na 90,77 dolara, što je takođe novi najviši nivo u zadnje vrijeme.

Američka administracija pokušala je da zadrži cijene nafte u okviru do 80 dolara, što je smatrala dovoljnim za borbu protiv domaće inflacije – napominje portal “Geopolitika”.

Podršku rastu cijena nafte omogućili su i novi makroekonomski pokazatelji iz Kine, druge najveće svjetske ekonomije i najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

U avgustu su kineska industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji povećani više nego što se očekivalo, a to dovodi do ubrzanja rasta kineskog uvoza nafte.

Osim toga, SAD potresa jedan od najvećih štrajkova radnika čak tri proizvođača automobila, u kojima učestvuje oko 150.000 zaposlenih.

Dakle, nije isključeno da se DŽozef Bajden odluči preko FEDA /centralne banke/ na konačno odustajanje od već predugog povećanja kamatnih stopa.

Međutim, ako se to dogodi, cijene nagte mogle bi dodatno da “skoče” zbog očekivanog jačanja potražnje za “crnim zlatom” i unutar SAD.

U svakom slučaju najnoviji trendovi s rastom cijena nafte ne idu u prilog administraciji DŽozefa Bajdena – zaključuje “Geopolitika”.

 

Srna

CATEGORIES
Share This