Bruto plate smanjene za 11,5 miliona maraka

Bruto plate smanjene za 11,5 miliona maraka

Rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu izdvajanje za bruto plate zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju smanjeno je za 11,5 miliona KM.

Za zaposlene u osnovnim školama smanjeno je sa 273 na 265,5 miliona KM, a u srednjim školama sa 111,5 na 107,5 miliona KM.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, Dragan Gnjatić, za Srpskainfo kaže da zaposlenima nije umanjeno nijedno pravo i da ne zna zašto je smanjen iznos za plate.

– Da li je to zato što su neke kolege otišle u penziju i zato što je manje djece upisano ove godine? Ne znam zaista, ali samo znam da nijednom zaposlenom nije ukinuto pravo koje inače ima – ističe Gnjatić.

Navodi da će ovo biti jedan od argumenata u pregovorima sa nadležnima oko povećanja plata za zaposlene u prosvjeti.

– Ne interesuje nas na šta su te pare potrošili, ali sada ćemo im reći da nam za povećanje ne treba 200 miliona KM, već 11,5 miliona KM manje, odnosno za iznos koji je umanjen rebalansom – dodaje Gnjatić.

Prosječna neto plata u obrazovanju je 1.314 KM.

Podsjećamo, Gnjatić i resorni ministri su nekoliko dana pred početak ove školske godine potpisali Sporazum po kojem će za dvije godine, počevši od 1. januara 2024. godine, biti izjednačeni koeficijenti zaposlenih u prosvjeti sa ostalim budžetskim korisnicima.

– Sporazumom se ispravlja dugogodišnja nepravda, jer će profesori i nastavnici u osnovnim i srednjim školama, kao i ostali zaposleni sa VSS u oblasti obrazovanja i kulture, dobiti povećanje u neto iznosu od 100 KM – naveo je Gnjatić.

Za dvije godine bi se, kako kaže, koeficijenti trebali izjednačiti u potpunosti.

U obrazovanje Republike Srpske uloženo je više od 664,8 miliona KM prošle godine, od čega je 98,9 odsto otišlo u tekuće troškove, a najveći dio na plate. Samo 1,1 odsto usmjereno je na kapitalne izdatke.

(Srpskainfo/ Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

CATEGORIES
Share This