Brojni svjetski mediji izvjestili o nestanku struje na Balkanu

Brojni svjetski mediji izvjestili o nestanku struje na Balkanu

U petak je u podnevnim satima širom Zapadnog Balkana došlo do prekida u napajanju električnom energijom, koje je potrajalo nekoliko sati. O ovom kolapsu izvjestili su i mnogi svjetski mediji.

Euronews piše da je jugostiočnu Evropu juče pogodio toplotni talas u kombinaciji s nestankom struje, što je dovelo do toga da neke balkanske zemlje nekoliko sati budu u blokadi.

Crnogorske vlasti, kako piše dalje Euronews, saopštile su da je zbog višesatnog prekida u elektrodistributivnom sistemu u državi cijela zemlja ostala bez struje. Isti problem je pogodio i u Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Hrvatsku, prenosi jutros RTCG.

Portparolka crnogorske elektrodistribucije Nada Pavićević opisala je prekid kao “poremećaj regionalnih razmjera”.

Crna Gora, Hrvatska, BiH i Albanija dijele obalu Jadranskog mora, a decenijama nakon balkanskih ratova 1990-ih, električne mreže u regionu ostale su međusobno povezane.

Prekid u snabdijevaju strujom u glavnom gradu BiH Sarajevu doveo je i do saobraćajnog kolapsa jer vozila javnog gradskog prevoza, kao ni semafori, nisu radili, javio je Euronews.

Albaniju, Bosnu, Crnu Goru i velika područja na hrvatskoj obali pogodio je podnevni nestanak struje, uzrokovan naglom povišenom potražnjom za strujom nakon što su domaćinstva uključila klima-uređaje kako bi se izborili sa visokim temperaturama“, opisuje BBC jučerašnji događaj.

U Crnoj Gori, Bosni i Hrvatskoj nisu radili ni semafori, piše BBC, što je izazvalo saobraćajni haos u Sarajevu, Splitu i drugim velikim gradovima. Snabdjevači su rekli da su uglavnom obnovili struju do večeri, ali još pokušavaju da utvrde gdje je došlo do kvara u međusobno povezanim elektroenergetskim sistemima četiri zemlje.

Reuters je prenio izjavu albanske ministrice energetike Belinde Baluku, koja je potvrdila da je došlo do kvara između Albanije i Grčke i da istražuje koliko je to moglo imati uticaja na energetsku havariju.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This