BiH prikuplja jedne od najvećih poreza u svijetu

BiH prikuplja jedne od najvećih poreza u svijetu

„Dok se velika većina građana bori da sastavi kraj s krajem, neki političari i njihove porodice se svakodnevno sve više bogate. A, odakle im novac? Dolazi od vas. I tu počinjete gledati u strukturu ekonomije i kako ona djeluje na politiku, naročito na izbore nekih lidera.

Ovo je kazao danas u Sarajevu pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O`Brajan.

„BiH prikuplja prihoda koje su među najevećima prema učešću BDP-a u svijetu. Time se ne finansiraju kvalitetne javne usluge, novac nestaje u privatnim džepovima i za finansiranje velikih mreža političke podrške“, rekao je O’Brajan.

On je naveo da javni sektor osigurava 44 posto svih formalnih radnih mjesta u BiH te da je taj procent veći u Republici Srpskoj.

„Šta to znači? Oni koji su u javnom sektoru i zavise od njega za ugovore postaju dužnici političkih lidera i političkih stranaka. A obični građani se nađu u situaciju gdje su njihove političke i ekonomske slobode ograničene. Politički lideri nastoje da održe taj sistem koji njima ide u korist i, umjesto da donesu promjene koje su potrebne, koje bi pomogle ljudima za koje tvrde da ih predstavljaju da napreduju“, rekao je on

Govoreći direktno i Miloradu Dodiku, ukazao je na korupciju i bogaćenje njegove porodice.

„Milorad Dodik i njegov SNSD ugovore već godinama usmjeravaju na članove njegove porodice i prijatelje. Brojni su optuženi za nedolično ponašanje u raznim djelatnostima u Republici Srpskoj, od nekonkurentnih ugovora dodijeljenih kompanijama na sumnjiv način pod kontrolom njegove porodice do sankcionisanog medija gospodina Dodika, ATV“, kazao je O’Brajan.

On je dalje naveo da je Dodik, nakon što je stupio na poziciju, Kabinetu predsjednika Republike Srpske izdvojio sredstva u iznosu od 56,5 miliona KM, što je, kako kaže, povećanje za više od 400 radnih mjesta u odnosu na prethodnu godinu“.

Osvrnuo se i na to što Dodik pokušava naći finansije negdje drugo.

„Nakon višemjesečnih očajničkih pokušaja da osigura sredstva iz izvora kao što su Rusija, Mađarska i NR Kina, gospodin Dodik je izvršio pritisak na lokalne banke da osiguraju finansijsku podršku za izdavanje domaćih obveznica. One su ekvivalent visokokamatnim zajmovima. To nije održivo. Glasači u Republici Srpskoj imaju pravo znati koliko duguju, na što će se sredstva trošiti – uključujući i to da li je neka od kompanija ili projekt koji Republika Srpska ima upotrijebljena kao zalog. Oni koji osiguravaju taj novac trebaju znati da mi pažljivo pratimo“, kazao je američki diplomata.

(BN)/Raport)

CATEGORIES
Share This