Bankari iz Srpske u panici zbog mogućih sankcija SAD-a

Bankari iz Srpske u panici zbog mogućih sankcija SAD-a

Najava sankcija bankama u Srpskoj koje budu sarađivale sa fizičkim licima i firmama na američkoj crnoj listi zabrinula je bankare koji ne znaju kako da postupaju u ovom trenutku zbog čega su odlučili da od Ministarstva finansija SAD traže pojašnjenje, saznaje CAPITAL.

Podsjećamo, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Ana Moris rekla je prošle sedmice da bi se, osim osoba u BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD.

„Banke i druge finansijske institucije koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država izlažu se velikom riziku da se i same nađu u istoj situaciji“, rekla je  tada za CAPITAL Moris i najavila da se u BiH može očekivati još ovakvih mjera za one koji “podrivaju mir, stabilnosti i teritorijalni integritet BiH”.

Njena izjava izazvala je pravu buru u javnosti, a posebno je zabrinula direktore banaka koji su se našli u nezavidnoj poziciji.

S jedne strane, imaju značajne transakcije sa državom, a pored toga ne mogu tek tako ugasiti račun bilo kojem fizičkom licu, dok bi s druge strane, eventualne sankcije bi za bilo koju banku mogle da znače potpuni slom.

Banke su pod budnim okom i zbog investiranja u obveznice i trezorske zapise RS.

Međutim, nisu u problemu samo banke u RS, kako se to u prvi mah činilo. Kako saznajemo, u problemu su i banke sa sjedištem u FBiH jer veliki broj osoba i firmi sa crne liste posluje sa tim bankama.

Zbog toga su bankari u BiH krajem prošle sedmice održali sastanak na kojem su dogovorili da preko Ambasade BiH traže pojašnjenje od Amerikanaca.

„Na sastanku smo dogovorili da Udruženje banaka BiH preko Ambasade BiH u SAD-u traži objašnjenje od Ministarstva finansija SAD kako da postupamo sa računima osoba na crnoj listi“, rekao je za CAPITAL dobro upućeni izvor.

Podsjećamo, na crnoj listi SAD-a nalazi se kompletan vrh Republike Srpske.

Pored Predsjednika RS Milorada Dodika koji je pod sankcijama SAD od januara 2017. godine, na crnoj listi su i premijer Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, te potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Miloš Bukejlović.

Pod sankcijama je i srpski član Kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić, kao i nekadašnji Dodikov savjetnik i bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija, kao i ministar zdravlja Alen Šeranić.

Najnovije sankcije stigle su juče, a na listi se našla Srebrenka Golić, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, Branislav Okuka, savjetnika predsjednika RS i Jelena Pajić Baštinac, generalna sekretarka predsjednika RS.

Najave SAD-a da će sankcije uvesti i bankama, Dodik je ocijenio kao demonstraciju sile istakavši da će oni ići do kraja, a da će on primati platu preko pošte.

“Šta ima veze, ja ću primati platu predsjednika preko pošte, neće valjda zatvoriti poštu, a mogu i na blagajni uzeti svoju platu, ali neće nam promijeniti stav. Šta će drugi, pa nek se i oni riktaju na taj način i oni imaju poštu, svaka firma ima svoju blagajnu”, rekao je ove sedmice Dodik.

Na upozorenja SAD da bi se na američkoj crnoj listi mogle naći banke iz BiH koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama prije dva dana je reagovao premijer Višković koji je rekao da se pritisci na domaće banke nastavljaju, ali da će Republika Srpska to preživjeti.

(Capital) Foto: SHUTTERSTOCK

CATEGORIES
Share This