Argentina devalvira svoju valutu i reže subvencije

Argentina devalvira svoju valutu i reže subvencije

– Argentina je u utorak najavila oštru devalvaciju svoje valute i smanjenje subvencija za energiju i prevoz kao dio šokantnih mjera koje novi predsjednik Havier Milei kaže da su potrebne za rješavanje ekonomske „vanredne situacije“.

Ministar privrede Luis Kaputo rekao je u televizijskoj poruci da će argentinski pezos biti devalviran za 50 odsto na 800 za američki dolar, s 400 pezosa za dolar.

„Nekoliko mjeseci bićemo gori nego prije“, rekao je Milei, dva dana nakon što je libertarijanac položio zakletvu kao predsjednik druge najveće privrede u Južnoj Americi i odmah upozorio na oštre mjere.

Argentina trpi godišnju inflaciju od 143 odsto, njena valuta je pala, a četiri od 10 Argentinaca je osiromašeno. Nacija takođe ima sve veći fiskalni deficit, trgovinski deficit od 43 milijarde dolara, plus zastrašujući dug od 45 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu, s 10.6 milijardi dolara multilateralnim i privatnim povjerenicima do aprila.

Kao dio novih mjera, Kaputo je rekao da vlada poništava javne pozive za sve projekte javnih radova i ukida neke državne poslove kako bi smanjila veličinu vlade.

Takođe je najavio smanjenje subvencija za energiju i prevoz ne navodeći pojedinosti niti govoreći za koliko, te dodao da Mileijeva administracija smanjuje broj ministarstava s 18 na 9.

Rekao je da su te mjere neophodne za smanjenje fiskalnog deficita za koji vjeruje da je uzrok privrednih problema u zemlji, uključujući rastuću inflaciju.

„Ako nastavimo kako jesmo, neizbježno idemo prema hiperinflaciji“, rekao je Kaputo. „Naša misija je izbjeći katastrofu.“

MMF je pozdravio mjere, rekavši da pružaju „dobar temelj“ za dalje razgovore s Argentinom o njenom dugu s tom institucijom, prenosi „SeeBiz“.

CATEGORIES
Share This