„Alumina“ investirala 10 miliona u nove projekte

„Alumina“ investirala 10 miliona u nove projekte

Kompanija „Alumina“ iz Zvornika prošle godine je u nove projekte investirala oko 10 miliona KM, rekao je pomoćnik direktora za održavanje i investicije u ovoj kompaniji Gordan Vuković.

Vuković je istakao da su u rad puštena i dva nova reaktora za proizvodnju silika gela u sektoru „Alusil“, što je omogućilo povećanje kapaciteta proizvodnje silika gela za oko 30 odsto, saopštila je Služba za odnose s javnošću ove kompanije, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, u toku prošle godine u fabričkom krugu „Alumine“, u okviru pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, izgrađena je još jedna linija za prijem i istakanje gotovih proizvoda sa pripadajućim silosima.

Vuković je naveo da su na ovom proizvodnom objektu u završnoj fazi radovi na instaliranju sedme linije za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, što će omogućiti povećanje proizvodnog kapaciteta za 10.000 tona na godišnjem nivou.

„Moram da istaknem da su sve ključne uređaje uradili naši kadrovi u fabrici, počev od faze projektovanja, a do samog izvođenja i montaže opreme“, naglasio je Vuković.

On je dodao da je jedno od važnih postrojenja na novoj liniji mlin cjepiva, koga su kadrovi „Alumine“ sami isprojektovali i izradili, a troškovi izrade iznosili su oko 240.000 KM, dok je njegova nabavna cijena na tržištu oko 600.000 KM.

Vuković je napomenuo da je u završenoj fazi i izrada sušare hidrata, a da su svemu tome veliki doprinos dali projektanti zvorničke kompanije, dok su u izvođenju mašinskih, elektro i radova automatike veliki doprinos imali sektori Mašinskog održavanja i Elektro održavanje i automatike.

„Sve poslove oko elektro postrojenja i automatike preuzeli smo sami da izvodimo i radimo uspješno sa tom našom ekipom inženjera“, pojasnio je Vuković.

Vuković je istakao da je među novim projektima koji se realizuju u kompaniji „Alumina“ i izgradnja bazena za neutralizaciju otpadnih voda u sektoru „Alusil“, što je veoma značajan objekat sa aspekta ekologije.

On je rekao da se u sklopu pogona hemijska priprema vode /HPV/ gradi objekat u kome će biti smještena oprema za dobijanje demineralizovane vode, kao i da predstoji izgradnja postrojenja „tankvane“, gdje će biti smještene posude „demi vode“ i druga neophodna oprema.

„Kompletna linija za proizvodnju deminiralizovane vode novim postupkom je naručena iz Kine i uskoro očekujemo isporuku i instaliranje opreme u novoizgrađenom objektu“, zaključio je Vuković.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This