Žestoko na Kočićevom zboru: Rogove će ukrstiti najjači bikovi, da li će pehar podići Srbin, Hrvat ili Bošnjak (FOTO)

Žestoko na Kočićevom zboru: Rogove će ukrstiti najjači bikovi, da li će pehar podići Srbin, Hrvat ili Bošnjak (FOTO)

Kroz arenu na Kočićevom zboru juče su prodefilovali bikovi živopisnih imena: Milkota, Grmalj, Soko, Agresor… Ali, danas slijede žestoke završne borbe za nagradu „Jablan“, a nadmetaće se rogonje iz Hercegovine, Krajine i srednje Bosne.

Mnogi su se već kladili na Mesija, bika teškaša, čiji je vlasnik Benito Brajković iz Kiseljaka.

Mesi i njegov gazda su imali sreće sa žrijebom, pa su u prvom kolu bili slobodni i u polufinale se plasirali bez borbe. Ali, borbe će danas biti i Mesi će pokazati da li zaslužuju šampionsko ime koje nosi.

Jedan od favorita je, svakako, i Žuja, vlasnika Miće Radića. Ovaj bik je već tri puta pobijedio na Kočićevom zboru, ali je igrao za druge timove.

Tako je Žuja prije dvije godine donio pobjedu svom tadašnjem vlasniku Anti Tubiću.

Samo vrsni poznavaoci korida upućeni su u “prelazne rokove”, kada se za bika šampiona plaća i više od 10.000 evra, u nadi da će i novom gazdi donijeti titulu i ugled.

Bik Garinča, u vlasništvu Mesne industrije Šišović iz Rakitnog kod Posušja, novajlija je na Kočićevom zboru i on će danas otvoriti polufinalne borbe. Rogove će ukrstiti sa bikom poznatog uzgajivača Stipe Bilandžije iz Liskovice kod Mrkonjić Grada.

Još jedan bik Šišovića privukao je posebnu pažnju ljubitelja korida, ponajprije zbog svog imena. Ovaj bik iz Hercegovine zove se Jablan i težak je tonu, plus još dvjestotinak kilograma.

On je juče pobijedio Agresora iz štale poznatih megdandžija, braće Tubića iz Mrkonjić Grada. Važi za jednog od glavnih favorita, a ako pobijedi desiće se čudo neviđeno.

Prvo, nagradu “Jablan” dobio bi, u takvom slučaju, bik Jablan, a drugo, to bi bilo prvi put da usred Manjače pobijedi bik iz zapadne Hercegovine.

Imaju Hercegovci još jednog kandidata, a to je Zećo Julijana Jukića Brašnjarevića, opet iz Posušja.

Za titulu Jablan danas će se boriti i Peran, bik Mirsada Spahića iz Kaknja, koji važi za jednog od favorita iz sjene.

Ali ni domaće snage se ne daju. Kukan Veljka Tomića i Roki Stevana Kričkovića sa Grmeča i te kako imaju šta da pokažu.

Roki je juče pobijedio prvaka Hrvatske, Pirgu vlasnika Ante Budimira Ćanija, kojeg prijatelji zovu i Rođenko.

Ćani je stari pretendent na titulu “Jablan”. Već godinama dovodi svoje bikove na Kočićev zbor i stekao je mnogo prijatelja na Manjači, ali slast pobjede još nije osjetio.

Slična je i sudbina Jove Vođevića Dumana iz Bjelajca kod Mrkonjić Grada. Njegov teškaš Kukan je juče izgubio u prvom kolu, a neslavno su prošla i dva njegova bika u srednjoj kategoriji.

Ali, Duman se ne predaje. Kaže, dogodine će ponovo jurišati na titulu, ali će pojačati svoje stado.

U svakom slučaju, gledaoci na bukalištu će imati šta da vide, a i da čuju, jer komentari Milenka Srdića i voditelja koride Dušana Savanovića Savana, jednako su zanimljivi kao i same borbe.

– Gledaj slike i prilike, gledaj mišića i motorike! Na zna se ko je ljepši: bik ili njegov vlasnik – jedan je od Milenkovih komentara, koji je juče zasmijao gledaoce borbi bikova.

CATEGORIES
Share This