Zbog ski-centra na Manjači nisu upalili nijedan bager

Zbog ski-centra na Manjači nisu upalili nijedan bager

Prošla je skoro godina i po dana otkako se, zbog ideje izgradnje ski-centra na Manjači, u Stričićima nadomak Banjaluke okupio najviši politički vrh Srpske, ali od tada, do danas, nijedan bager nije ni primijećen na lokaciji predviđenoj za ovaj projekat, vrijedan više od 60 miliona KM.

Kada će izgradnja početi, pitanje je koje smo poslali na više adresa, ali konkretnog odgovora nema. Na sceni je, naime, klasično prebacivanje vrućeg krompira iz jedne u drugu ruku.

„Molimo vas da se za više informacija o tome u kojoj je fazi projekat trenutno, obratite Olimpijskom centru ‘Jahorina’, koji je zadužen za realizaciju projekta“, rečeno nam je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

U OC „Jahorina“, s druge strane, kažu da je na potezu Vlada Srpske.

„Prijedlog projekta izgradnje spreman je i predstavljen javnosti. Sada se čeka finansiranje od strane Vlade Republike Srpske“, kažu za „Nezavisne novine“ iz OC „Jahorina“.

A kada je, sredinom avgusta 2022. godine, u rodnom kraju Petra Kočića predstavljen master-plan izgradnje i strategije razvoja ski-centra na Manjači, izjave su bile poprilično ohrabrujuće.

Premijer Srpske Radovan Višković izjavio je tada da institucije Srpske realizuju značajne projekte, a jedan od njih je i ski-centar na Manjači. Rekao je i da banjalučka regija zaslužuje moderan ski-centar i turistički kompleks.

Tadašnja predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je izgradnja ski-centra na Manjači veoma ambiciozan projekat, ali i od izuzetnog značaja za stanovnike ovog kraja.

„Vjerujem da će ovo biti moderan ski-centar koji će donositi dobit ovom kraju i Srpskoj“, navela je tada Cvijanovićeva.

Tadašnji srpski član Predsjedništva BiH i aktuelni predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je tada da su institucije Republike Srpske ozbiljne u namjeri da realizuju projekat izgradnje ski-centra na Manjači, koji će biti kvalitetna turistička destinacija. Dodik je kazao da Vlada Srpske stoji iza ovoga projekta i da je dala saglasnost OC „Jahorina“ da krene u realizaciju.

Od tada je prošlo više od 17 mjeseci. U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske podsjećaju da je Vlada Republike Srpske usvojila u avgustu 2022. godine informaciju o izgradnji ski-centra Manjača, a zvaničan projekat predstavljen je javnom prezentacijom istog mjeseca.

„Prema informacijama koje su tada saopštene, procijenjena vrijednost projekta je 53.360.000 KM bez PDV-a i odnosi se na troškove projektovanja i izgradnje ski-centra“, podsjećaju iz resornog ministarstva.

Kako dodaju, planirana površina ski-centra odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 kvadratnih metara, zatim instalacije i ljetni sadržaj.

„Prema planiranom rješenju ski-centra Manjača predviđen je jedan isklopivi šestosjed, pokretna traka, dvije osnježene ski-staze, sistem za osnježavanje sa jezerom, osvjetljenje staza, ambulanta, biciklistička i šetačka staza, upravna zgrada, parking i drugi prateći sadržaj“, rekli su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske za „Nezavisne novine“.

Kažu i da, sa aspekta turizma, Banjaluka, kao najveći grad Srpske i kao njen administrativni centar, svakako privlači turiste, o čemu govore i brojke o posjetama ovom gradu, ali je uvijek potrebno dodatno ulaganje i unapređenje ponude kako bi se turisti koji jednom dođu ponovo vratili.

„Brojke koje smo dobili kroz projekat vaučera pokazuju da Banjaluka nije bila čest izbor korisnika vaučera, te vjerujemo da će se razvojem ski-centra na Manjači povećati i primamljivost ove destinacije domaćim gostima, ali i gostima iz inostranstva, kojih i sada ima – ali će se proširenjem spektra ponude na ovaj način proširiti i raznolikost turista koji dolaze u naš grad“, navode iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Kako dodaju, uz ulaganja i razvoj ove destinacije, neophodno je raditi i na uvezivanju ponude Banjaluke sa okolnim opštinama – Šipovom, Mrkonjić Gradom, Ribnikom, Kneževom i drugim „komšijskim“ lokalnim zajednicama, kako bi turisti koji dođu svoj odmor provodili što kvalitetnije i ostajali što duže.

„Projekat razvoja Manjače svakako je korak naprijed ka razvoju turizma u ovoj regiji, posebno ako uzmemo u obzir prostranstvo i ljepote kojima ova planina raspolaže, ali i kulturno-istorijsku vrijednost ovog lokaliteta“, navode iz ovog ministarstva.

S druge strane, mještani Manjače s kojim smo juče razgovarali poprilični su skeptici.

„Ma kakav, ništa još nije rađeno i pitanje je hoće li“, rekla je za „Nezavisne novine“ jedna mještanka Stričića.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This