Zatvara se fabrika u Srpskoj, bez posla ostaje 30 ljudi

Zatvara se fabrika u Srpskoj, bez posla ostaje 30 ljudi

Njemačka firma „Karl Kine“ obustavlja ugovorenu proizvodu krastavaca kornišona u BiH krajem godine, saopšteno je iz ove firme.

Kako navode, firma je odluku donijela iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada prizvodnje u regionu.

„Količina nabavljena sa lokacije Kozarska Dubica putem ugovorene proizvodnje čini malu količinu godišnje potrebe firme `Kine` za krastavcima. Ubuduće će firma sirovine iz BiH balansirati preko drugih međunarodnih lokacija“, dodaje se u saopštenju, navodi Srna.

Iz firme „Karl Kine“ navode da proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici prestaje sa radom 29. februara iduće godine.

Dodaju da su svjesni da su planirane promjene bolne za kolege, ali su neophodne kako bi održali konkurentnost na tržištu i osigurali poslovanje u budućnosti.

Planiranim promjenama biće obuhvaćeno 30 radnih mjesta, o čemu su radnici ranije obaviješteni. „Stvoriće se rješenja prilagođena radnicima“, navode iz ove firme.

Firma „Karl Kine“ je ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH pokrenula 2015. godine s ciljem proizvodnje više od 2.500 tona godišnje. „Međutim, uzgoj je posljednjih godina opao i nije dovoljno konkurentan u poređenju sa međunarodnim portfoliom firme“, piše u saopštenju.

(Srna)

CATEGORIES
Share This