Vlasniku pumpi prijeti dvije godine zatvora: Nešković se izjasnio da nije kriv za zlostavljanje radnika

Vlasniku pumpi prijeti dvije godine zatvora: Nešković se izjasnio da nije kriv za zlostavljanje radnika

Dragan Nešković, vlasnik benzinskih pumpi, izjasnio se u Osnovnom sudu u Bijeljini da nije kriv za zlostavljanje radnika N.Č.

Iz Osnovnog suda u Bijeljini potvrdili su za Srpskainfo da je predmet protiv Neškovića ustupljen drugom sudiji koji će zakazati početak suđenja.

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini u septembru je podiglo optužnicu protiv Dragana Neškovića, zbog napada na radnika koji je prijavljen u avgustu prošle godine u Bijeljini.

Vlasnik pumpe "Nešković" napada radnika
FOTO: CRNA LISTA POSLODAVACA REPUBLIKE SRPSKE/FACEBOOK/SCREENSHOT

Osnovni sud u Bijeljini je optužnicu potvrdio u oktobru ove godine.

Nešković se tereti za krivično djelo zlostavljanja na radu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske za ovo krivično djelo zaprijećena je maksimalna kazna od dvije godine zatvora, dok se može izreći i novčana kazna.

Inspekcija kaznila Neškovića

Vladimir Dragičević, advokat napadnutog radnika N.Č, izjavio je za Srpskainfo da je odluka Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini o podizanju optužnice bila očekivana.

– U narednom periodu očekujemo zakazivanje suđenja koje će nadamo se rezultirati osuđujućom presudom – izjavio je Dragičević.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je podsjetio da je podizanje optužnice protiv vlasnika benzinskih pumpi “Nešković” snažna poruka za sve druge radnike koji prolaze kroz identične situacije.

– Radnici bi u skladu sa zakonom trebali prijavljivati svaki vid zlostavljanja na radu, jer se jedino na taj način može stati u kraj ovakvim krivičnim djelima – dodao je advokat Dragičević.

Advokat napadnutog radnika još ranije je potvrdio da je zbog konkretnog slučaja inspekcija kaznila Neškovića i to sa 7.000 maraka.

– Radna inspekcija kaznila je Dragana Neškovića sa 7.000 maraka, jer je N.Č. radio bez ugovora o radu – potvrdio je advokat Dragičević za Srpskainfo.

Istovremeno, advokat je potvrdio da su u toku parnični postupci protiv vlasnika benzinskih pumpi zbog kršenja prava radnika, odnosno rada bez ugovora i napada, u kojima se traži odgovarajuća naknada.

Snimak

Podsjetimo, u avgustu prošle godine na Facebook stranici “Crna lista poslodavaca Republike Srpske” objavljen je video-snimak nadzorne kamere sa Nešković pumpe u Bijeljini na kojem je zabilježen napad na radnika i ponižavajuće ponašanje Dragana Neškovića. Vlasnik benzinskih pumpi je nakon objavljivanja snimka negirao da je on napao radnika, međutim tokom istrage utvrđeno je da postoji dovoljno dokaza da se radilo upravo o Neškoviću, te je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv njega.

Na snimku se jasno vidjelo da muškarac istrčava za radnikom i gađa ga najvjerovatnije čašom, nakon čega ispred objekta tjera muškarca da se skine go do pasa, odnosno da skine radnu majicu. Nakon toga je nesrećni radnik otjeran.

Snimak je objavio administrator Fejsbuk stranice Dražan Pejaković, koji je medijima potvrdio identitet radnika, kao i to da je radnika napao vlasnik Nešković pumpe zbog čega je potražio i pravnu pomoć.

Nešković je u odvojenom postupku već novčano kažnjen zbog propusta u radu i to sa 7.000 maraka, jer je napadnuti radik radio bez ugovora o radu.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This