Vlada ne mari za štrajkače, nastao kolaps u sudovima

Vlada ne mari za štrajkače, nastao kolaps u sudovima

Problemi do kojih će dovesti nerazumijevanje Ministarstva, koje je izazvalo štrajk u pravosudnim institucijama, nesagledivih su razmjera. Posljedice su već vidljive, građani i privreda trpe.

Štrajk u administrativno – tehničkih radnika u pravosudnim institucijama traje već mjesec dana, a reakcija Ministarstva pravde ne ide u pravcu pomoći, nego prijeti smanjenjem plata ovim radnicima.

Dok Ministarstvo ne popušta, obustava rada ovih radnika ozbiljno ugrožava privredu.

Problemi do kojih će dovesti nerazumijevanje Ministarstva, koje je izazvalo štrajk u pravosudnim institucijama, nesagledivih su razmjera. Posljedice su već vidljive, građani i privreda trpe.

„Moramo zamoliti Vladu da nađe način i da završi pregovore sa sindikatom,  a obzirom da evo ni jedan ozbiljan posao se više ne može napraviti šro se tiče priovrede, ni bilo kakva promjena u sudskom registu, ni registracija novog preduzeća, a sa druge strane imamo problem da su nam neki drugi zakoni, koji su došli sa nivoa BiH, uveli obavezu da moramo imati potvrdu ne stariju od tri mjeseca i sad i notari ne mogu više da rade, ne može se učestvovati na tenderima, ljudi već gube posao“, kaže predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić.

Privrednici koji treba da prijave svoju djelatnost, ali i oni koji treba da se prijave na neki tender onemogućeni su. Tako, ako želite da pokrenete svoj biznis, to nećete moći da uradite, jer Ministarstvo koči pregovore.

„Navešću jedan primjer jedne moje prijateljice koja je ovih dana otvarala frizersko-kozmetički salon u Banjaluci. Gospođa je rezervisala poslovni prostor počev od 1. aprila ove godine i jedini dokument koji joj je preostao je da dobije potvrdu u Osnovnom sudu da joj nije izrečena mjera obavljanja određene djelatnosti. Djevojka to nije imala nikakvu mogućnost da dobije, ja sam kao njen punomočnik bio angažovan na tom predmetu“, ističe advokat Marko Mikeš.

Nerazumijevanje od strane ministarstva dovelo je do štrajka, štrajk je doveo do zastoja privrednih aktivnosti, što već značajno utiče na ekonomsku sliku Srpske, ali i svakog pojedinca koji treba usluge pravosudnih institucija. Ministarstvo pravde odbijajući da ovim radnicima poveća plate, svtorilo je kolaps u sistemu.

„Taj problem je stavljen pred Vladu i pre nekoliko godina, nego jednostavno sindikati nisu došli u poziciju da definitivno obustave rad. Jer znate, vi možete da imate direktora građevinske firme, ali ako radnici neće da rade, vi ste zaustavili sve procese koji se dešavaju. A sudstvo je jedan vrlo šložen državni mehanizam, koji mora da funkcioniše, dakle tu ne postoji mogućnost da se taktizira“, stav je ekonomista.

Radnici godinama upozoravaju da ne mogu da žive sa tako niskim platama, ali čini se da ih niko nije čuo, sve dok nije došlo do kolapsa sistema.

(BN)

CATEGORIES
Share This