„Umro mi je na rukama“ Prije 30 godina nas je napustio Ajrton Sena

„Umro mi je na rukama“ Prije 30 godina nas je napustio Ajrton Sena

Prije 30 godina desio se „prokleti vikend Formule 1“. Prva smrt na stazi „Autodrom Enco i Dino Ferari“ bila je kada je poginuo Roland Recenberger. Dan kasnije, baš na ovaj dan, prvog maja, u vječnost je otišao Ajrton Sena.

Legendarni vozač Formule 1 Ajrton Sena poginuo je dan nakon što je tragično skončao njegov kolega Recenberger tokom kvalifikacija, piše Sportal.

Zbog njega je Ajrton Sena stavio u svoj bolid austrijsku zastavu, želeći da na kraju trke za Veliku nagradu San Marina oda počast tragično nastradalom kolegi, ali… Tu zastavu nikada nije iznio.

Iz bolida su iznijeli – njega.

Poslije kobnog izletanja sa staze, pokušali su da ga reanimiraju, ali…

– Izgledalo je najprije kao da spava. Podigao sam mu kapke i istog časa mi je bilo potpuno jasno da ima teške povrede mozga. Mi smo ga istog trenutka iznijeli sa sjedišta, položili na zemlju… Dok smo to radili tačno sam osjetio kako mu duša izlazi iz tijela! A ja nisam religiozan… Umro mi je na rukama. Ne, ne mogu da vjerujem i dalje. Umro mi je na rukama, čovječe…

Tim riječima je poslednje Senine momente opisao prije neku godinu neurohirurg Sid Votkins, koji ga je samo nekoliko sati pre tragedije molio da razmisli da završi karijeru.

Naime, Votkins, u to vrijeme šef medicinskog centra FIA, sugerisao je slavnom asu, zbog smrti Recenbergera, da okonča s Formulom i “ode na pecanje”. To im je bio zajednički hobi

A Ajrton Sena?

Samo mu je odgovorio:

– Ali, ja ne mogu da živim bez trkanja.

Nekoliko sati kasnije je na trci za Veliku nagradu San Marina poginuo.

Ta smrt je u Brazilu doživljena kao prava nacionalna tragedija. Vlada je proglasila tri dana žalosti, na sahranu je, u Sao Paolo, došlo oko tri miliona ljudi, a sve je prenosila državna televizija.

Porodica Ajrtona Sene izričito je zabranila dolazak prvom čoveku Formule 1, Berniju Eklstonu, stavljajući mu tako do znanja da ga smatra najodgovornijim za prerani odlazak jednog od najboljih vozača svih vremena.

“Kišni čovjek”, kako mu je glasio nadimak zbog majstorija u teškim uslovima za nadmetanja na pisti, triput je bio šampion Formule 1 tokom deset sezona. Pobeijdio je na 41 trci, a 65 u kvalifikacijama. Na kraju, u San Marinu, kroz cilj nije prošao. Ušao je u legendu, pravo sa ruku Sida Votkinsa

Agencije

CATEGORIES
Share This