„Ukazaćemo na tu problematiku“ Izvještaj star 3 godine o „Šumama Srpske“ biće pred poslanicima 6. marta

„Ukazaćemo na tu problematiku“ Izvještaj star 3 godine o „Šumama Srpske“ biće pred poslanicima 6. marta

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na predstojećoj sjednici 6. marta razmatraće revizorski izvještaj JP „Šume Republike Srpske“, ali iz 2020. godine, što je, prema mišljenju poslanika i vlasti i opozicije, neprihvatljivo i nekorisno.

Milan Kasapović, poslanik SDS naveo je da nema svrhe raspravljati o izvještaju od prije četiri godine, ali to ima političku dimenziju, a to je da mi na osnovu tog izvještaja možemo razgovarati o trenutnom stanju i problemima u JP ‘Šume Republike Srpske’.

Sa njim se djelimično slaže i Dragan Galić, poslanik NPS u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Odbora za reviziju, koji kaže da i kao poslanik i kao član Odbora ne podržava to da se na dnevnom redu nalaze izvještaji za 2020. godinu.

– Ukazaćemo na tu problematiku – rekao je Galić.

Inače, kada je riječ o samom izvještaju revizije o poslovanju JP ‘Šume Republike Srpske‘, u njemu se navodi da su u svojim izvještajima za tu godinu ‘Šume’ prikazale dobit od 174.089 KM, međutim revizija je utvrdila da to nije tačno i da je taj rezultat precijenjen za čak 1,2 miliona KM, tako da, prema mišljenju revizora, JP Šume Republike Srpske u 2020. godini nisu poslovale pozivno, već negativno.

– Situacija u tom preduzeću nije sjajna, igrom slučaja i ja sam 13 godina proveo u njemu i poznajem prilike. Konkretno, ovaj izvještaj koji je na dnevnom redu, a odnosi se na 2020. godinu, je star i mnoge stvari su se promijenile, daj bože da je nabolje. U okviru te tačke ćemo raspravljati i razgovarati o ukupnim problemima, jer nećemo imati druge mogućnosti. Sam izvještaj koji dolazi na dnevni red nakon tri ili četiri godine, bez obzira o kojem se radi, nema svrhe da se o njemu priča – rekao je Kasapović.

I Galićevom mišljenju, problemi u poslovanju JP “Šume Republike Srpske” su brojni, a jedan od najvećih je sama struktura preduzeća, ali i način odnošenja odluka.

– Donošenje odluka veoma je komplikovano, ima četiri linije, od direktora, generalnog direktora, Ministarstva pa do Vlade Republike Srpske. Ukazaćemo na tu problematiku. Vidjeli ste u izvještaju, oni nemaju izrađenu šumskoprivrednu osnovu ni integralne akte po kojima rade šumska gazdinstva. To je nedopustivo i potrebna je totalna rekonstrukcija – rekao je Galić.

Što se tiče samog izvještaja revizora, u njemu je, pored toga što su JP “Šume Republike Srpske” prikazale dobit, a revizori utvrdili da to nije tačno, navedeno i da naplata od kupaca za isporučenu robu nije vršena u skladu sa odredbama zaključenih ugovora.

– Sprovedene aktivnosti po osnovu prodaje značajnim dijelom nisu vršene u skladu sa Odlukom o načinu i uslovima prodaje šumskih drvnih sortimenata, koje se odnose na ispunjenje uslova kod potpisivanja ugovora, isporuke šumskih drvnih sortimeneta, praćenja dinamike isporuke, rokova, naplate potraživanja i aktiviranja instrumenata obezbjeđenja plaćanja. Shodno tome, na dan bilansa ostala su nenaplaćena potraživanja od 17,6 miliona KM, od kojih je značajan iznos nenaplativ – navedeno je u izvještaju.

Osim toga, u izvještaju su identifikovani i problemi sa zaključivanjem ugovora o djelu sa zaposlenima kao i kod popisa imovine, gdje popisne liste nisu bile ovjerene i datirane od strane ovlaštenog lica, a u komisiju za popis imenovana su i lica koja rukuju tom istom imovinom, prenose Nezavisne novine.

Nezavisne novine

CATEGORIES
Share This