U susret „Vidovdanskoj lozi“ Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika: SVETI KOSMET I REPUBLIKA SRPSKA!

U susret „Vidovdanskoj lozi“ Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika: SVETI KOSMET I REPUBLIKA SRPSKA!

Velika je blagodat da sa ovog mjesta, iz Sokobanje, najavimo dolazak Vidovdana. To je dan istorije,zavjeta, kulture,
sabornosti, dan sveti po kojem se poznajemo,prepoznajemo, dopunjujemo i mjerimo živote patriotskih odanosti, poručio je akademik dr Dragan Damjanović, predsjednik Srpske kraljevske akademije naučnika i umjetnika u susret tradicionalnoj
manifestaciji „Vidovdanska loza“ ove ugledne institucije, koja ima 15 odjeljenja, među kojima i ono za duhovnost, što nema nijedna akademija u regionu.

-Vidovdan je most preko kojeg, evo skoro će deseti vijek, kuražno opstaje naše državno, nacionalno, pravoslavno trajanje -naglašava akademik

Damjanović, jedan o najplodnijih srpskih pisaca danas.

-Nastalo od svetog Simeona, svete Anastasije, Stefana, Svetog Save koji nam iz tog vremena podari sva naredna svetosavska, da u njima sebe jačamo i u prolaznostima ne žurimo. Postasmo, tada, dio Božjeg svijeta.Onog svijeta koji se Boga ne odriče, zarad zadovoljstva i ličnih interesa prolaznostima ne priklanja, koji nije Juda da svoje bližnje i Božje izdaje niti Pilat da bližnjima presuđuje. Za šaku srebrenjaka koju je sopstvenom krvlju platio Juda je sebi omču oko vrata stegao a Pilat, mučen ludilom drugih, iako je ruke oprao, shvatio je da ga svijet pravde napušta.

Jer, svijet sa Bogom uvezan za ovozemne sile ne haje, o prolaznostima ne razmišlja , one su poput blaga koje se lako gomila i brzo u gomili nesreće trune. Ako ostanemo iznad tih tamnih oblaka , ostaćemo i kao pojedinac, i kao narod, na putu spasenja, na mjestu Vaskrsenja ,iako u blijedim sve češćim najavama sile zla kazuju da će nam puteve svjetlosti zatamniti. Vjerni rod naš im poručuje- Ne, zlobnici tame, vaša namjera nije naš osjećaj jer se riječ Hristova, prožeta životom Svetog Kneza Lazara, srpskih vitezova kroz vijekove, svih Svetih, ne nalazi u vašim željama nego u našem uvjerenju da su iskušenja moguća i da ona ne napuštaju onaj dio svijeta koji nije prazan, šupalj, besmislen, zaodenut željama za ličnim mješavinama koje nisu ni za pojedinca, ni za narod, kamo li za svijet srpski.

Mi, istakao je akademik Damjanović, „svijet srpski, dio Božjeg svijeta, ne treba previše da brinemo za nova iskušenja“.

Cilj SKANU jeste napor čuvanja sveopštih nacionalnih dostignuća, od ćiriličnog pisma, tradicionalnih vrikednosti, vjere, krsne slave do Zavjetnog Kosovskog Vidovdana. Bez tog zavjeta, dokazano je, nema opstanka u bilo kakvim drugim željama. Postali bi neki drugi ljudi, sa počupanim korijenom, djeca bez predaka, priča bez dokaza.

– U naučnim dostignućima je ljepota, a iz nje promalja glavu, veoma često, ono Srbinovo vrijedno oko. Tako su u ovom divnom mjestu zapise u svoja vinekovima satkana djela unosili Ivo Andrić,Isidora Sekulić, Branislav Nušić,
Meša Selimović, Stevan Sremac, Rodoljub Čolaković, Dobrica Erić…Svoja znamenja upravo ovdje izatkali su i prvi predsjednici Srpske Kraljevske Akademije Jovan Cvijić i Josif Pančić…pa putopisci ,duhovnici, slikari, pesnici,kneževi, hajduci, arhitekte – Evlija Čelebija, Feliks Kanić, Mitropolit Mihajlo, Stojan Živadinović, Ljubiša Bačić, Knjaz Miloš Obrenović, hajduk Veljko Petrović i još mnogi koji su, nesumljivo je, pravovremeno shvatali da ovaj prostor nosi u sebi trajanje.

Zlatna plaketa ,,Dr Draga Ljočić, ove godine pripala je, je dr Siniši Đorđeviću, specijalisti interne medicine, primarijus dr Snežana Šujica, specijalista opšte medicine, dr Draganu Mitroviću, specijalisti interne medicine…

-Akademija nije zaboravila sav trud oko ove manifestacije koji je uložila direktorka Specijalne bolnice Sokobanja dr Ivana Filipović kojoj Akademija dodeljuje priznanje ZLATNU PLAKETU ,,Dr Draga Ljočić.,,

– Zlatna plaketa za razvoj Turizma u Banji i regionu dodjeljuje se Opštini Sokobanja.
– Zlatna povelja za uspješne poslovne poduhvate pripada Marku Stojanoviću i firmi DHC ,,Inženjering,, iz
Beograda.Velika povelja za vrijedne turističke poduhvate dodjeljuje se Branku Ranđeloviću i kolektivu ,,Zeleni
grad,, Sokobanja, Zlatna plaketa za uspješne aktivnosti pripada Turističkom savezu SOKOBANjA.

Ove godine će priznanje ,,Sveti Nikolaj,, ponijeti protojerej Vanja Kovačević, starješina Sokobanjske crkve.
– Orden ,,Majke Jugovića,, pripada Oliveri Jakšić i Jeleni Milenković Milojević
Zlatnu plaketu za 75 + godina uspješnog rada, Akademija sa posebnim uvažavanjem i radošću dodjeljuje, „Književnim novinama“ koje izlaze u sastavu Udruženja književnika Srbije.

Ovog Vidovdana nagrada ,,Sveti knez,, uručuje se Peru Tomiću, poslovnom čovjeku rodom iz Republike
Srpske, za sva dobra djela. Za dobra činjenja.Ako se jutro po danu poznaje, onda se junak po svojim herojskim postupcima ne zaboravlja. Iz Sofije stiže na Vidovdansku lozu akademik Prof. dr Nikola Petrov. Tom redovnom članu Bugarske Akademije BASA I SKANU, mnogi nisu zavidjeli ali ga jesu osudili. Onog jutra kada je najavljeno,i zvanično otpočela, Nato agresija na našu zemlju. Akademik Petrov se, kao oficir, tome usprotivio. I, svakako, nije se dvoumio. Posao u vojnoj službi Bugarske jeste izgubio, ali je obraz sačuvao. Zato ga Akademija nagrađuje svojim posebnim priznanjem ,,Zavet Vidovdana,, za viteštvo.

Iz Bugarske, iz Vetrena, dolazi i Genka Ljubenova Staripavlova. Rineč je
o profesorici koja je, još prije bombardovanja naše zemlje, posredovala da se bratime najstarija škole u njenoj zemlji ,,Hristo Smirnenski,, sa najstarijom školom ,,Sveti Sava,, u Kosovu Polju.Gospođa Genka širi našu kulturu, svira na haromnici, pjeva srpske pjesme.

Po godinama mlad, po fakultetima, inovacijama, naučnim dostignućima veoma poznat. Jedan od najvrijednijih inovatora ne samo kod nas i u Evropi, nego i svijetu, akademik profesor dr Miloš Stanković, redovni član SKANU i potpredsjednik Američke Akademije Prirodnih i društvenih nauka, predstavnik za Evropu.Akademik Stanković će uručiti počasne doktorat. Prvi počasni doktorat pripada dr Mikiju Nikoliću, predsjedniku opštine Sokobanja .Drugi počasni
doktorat je za akademika, čovjeka zlatnog novinarskog pera, Vladimira Vlada Mitrića čija je knjiga ,,Od majke do Crkve,, u izdanju SKANU, nedavno ispunila do poslednjeg mjesta u najvećoj gradskoj sali u Šapcu.

Iako su tri grada u zemlji zatražila ideju za organizovanje književnih susreta, iz razgovora predsjednika Akademije Damjanovića i predsjednika opštine Nikolića, odlučeno je da se ta zajednička manifestacija, koju je Damjanović nazvao ,,Književnim Sokobanjskim stazama,, od iduće godine održava u Sokobanji. Detalje dogovora utvrdiće na narednom susretu, a dogovor oko održavanja zajedničke manifestacije će potpisati akademik Damjanović i predsjednik opštine Sokobanja Nikolić.

Nagradu ,,Danilo Lazović,, namijenjenu glumcima, pozorišnim, filmskim, televizijskim radnicima. Ova nagrada ide u ruku Kristijanu Đorđeviću iz Sokobanje, čovjeku koji perom, kamerom, fotoaparatom bilježi sve ovdašnje događaje.

ISTOK

CATEGORIES
Share This