U Srpskoj raste broj zaraženih, soj se prenosi brže

U Srpskoj raste broj zaraženih, soj se prenosi brže

U regionu sve više raste broj oboljelih od virusa korona, Srbija ponovo uvodi zaštitne mjere, dok u Hrvatskoj pozivaju građane na vakcinaciju. Nadležni u Srpskoj uvjeravaju da je situacija kod nas trenutno stabilna, ali i da se rast broja zaraženih tek očekuje.

U Domu zdravlja Banjaluka potvrđuju da je epidemiološka situacija na području najvećeg grada slična kao u zemljama u regionu. U prvoj polovini septembra ovdje je registrovana 51 osoba zaražena koronom.

– U avgustu je prijavljeno deset pozitivnih na Covid-19, u julu tri, a u junu sedam osoba. Na osnovu ovih podataka se vidi da je došlo do povećanja broja pozitivnih na Covid – 19 od početka septembra – rekli su nam iz Doma zdravlja Banjaluka.

Preciziraju da je klinička slika kod oboljelih uglavnom blaga, od simptoma su prisutni blago povišena temperatura, kašalj, malaksalost.

– Kao i kod ostalih respiratornih infekcija preporuka je da se oboljeli jave svom porodičnom doktoru, koriste preporučenu terapiju, te se tek nakon ozdravljenja vrate svojim redovnim aktivnostima – rekli su iz ove zdravstvene ustanove.

Pored zvaničnih testiranja na koronu, dio ljudi podvrgava se i kućnim testovima.

Na području Bijeljine, kako nam je rečeno u Higijensko-epidemiološkoj službi, do sada je bilo pojedinačnih slučajeva obolijevanja, međutim na jesen očekuju rast broja zaraženih koronom.

– Vidimo da je u okolnim zemljama prisutan novi soj virusa, tako da to možemo očekivati i kod nas, posebno jer smo mi uz Srbiju a tamo se već pojavljuje i širi korona. Takođe, pred nama je hladniji period godine, kada se i ostale respiratorne infekcije češće javlju zbog zatvorenog prostora i bližeg kontakta, pa na jesen moćemo očekivati povećanje broja i inficiranih i oboljelih od korone – pojasnio je načelnik HES Doma zdravlja Bijeljina Mladen Grujičić.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS poručili su da prate epidemiološku situaciju, te da će u skladu sa njom i prilagođavati svoje preporuke.

– Trenutno, situacija je stabilna, bez većih promjena u odnosu na prethodnu sedmcu- istakla je za Srpskainfo načelnica službe za epidemiologiju u Institutu, Nina Rodić Vukmir.

– Novi soj virusa korona prenosi se lakše i brže, ali u odnosu na prethodne sojeve, nema razlike u težini kliničke slike – navela je ona. Dodaje da se hospitalizovani pacijenti, liječe u skladu sa težinom kliničke slike.

Iz Instituta za javno zdravstvo početkom septembra su poručili da u zimskom periodu očekuju cirkulaciju virusa SARS-CoV-2 među populacijom.

Tada su pojasnili da u Evropi i svijetu cirkuliše najnovija varijanta virusa korona (EG.5) koja predstavlja podvrstu omikron varijante.

– Za sada nema podataka da ova varijanta izaziva teže kliničke forme bolesti u odnosu na prethodne. Na osnovu dosadašnjih promena same strukture i karakteristika virusa ne očekujemo da bi ova varijanta mogla imati značajan javnozdravstveni rizik u budućnosti – naveli su iz ove ustanove.

Preporučili su građanima da u predstojećem zimskom periodu, svoje ponašanje prilagode individualnom riziku.

Kako kažu, građani starije životne dobi, osobe koje imaju određena hronična obolenja, te osobe koje su imunokompromitovane trebalo bi da obrate više pažnje o boravku na mestima u kojima postoji rizik za zaražavanje, te da primjenjuju preventivne mjere.

(Srpskainfo) Foto:Getty  Images

CATEGORIES
Share This