U selu Tumare na Ozrenu napadnuta žena, mještani planiraju proteste

U selu Tumare na Ozrenu napadnuta žena, mještani planiraju proteste

U srpskom povratničkom selu Tumare na Ozrenu u federalnoj opštini Lukavac jutros je napadnuta pedesetogodišnja žena u ovom selu, a zbog narušene bezbjednosne situacije i neuspjele potrage za Jovankom Đurić, mještani ovog sela planiraju da organizuju protest, rekao je Srni predsjednik tumarske mjesne zajednice Ljubiša Mijatović.

On je naveo da je žena zbrinuta u Domu zdravlja.

Mijatović je ocijenio da bezbjednosna situacija izmiče kontroli, s obzirom na to da je Jovanka, koja je nestala u nedjelju, 30. jula, treći slučaj nestanka Srba povratnika u opštini Lukavac, te dodao da su zbog nesigurnosti dva povratnika već napustila ovaj kraj.

Gordana Babić, kćerka nestale Jovanke, rekla je da dosadašnje potrage nisu dale rezultat i izrazila nezadovoljstvo što nadležne institucije nisu pokrenule službenu istragu, već je vode kao nestalom pod sumnjivim okolnostima.

– Ništa nemamo. Gorske službe radile su oko desetak dana. U nedjelju, 13. avgusta, bila je veća potraga, proširili su rejon na oko 500 do 600 metara od kuće. Danas u potragu idu jedni, sutra drugi, sve je na dobrovoljnoj bazi – rekla je Babićeva.

Tijana Babić, unuka nestale, rekla je da je Jovanka sitnije građe, visoka između 150 do 155 centimetara, teška oko 50 kilograma.

Ona je podsjetila da je Jovanka posljednji put viđena u nedjelju, 30. jula, u 18.30 časova u Tumarama, a potraga je započeta u ponedjeljak, 31. jula.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ Đorđe Radanović ranije je izjavio Srni da je nestanak Jovanke Đurić treći slučaj nestanka Srba povratnika u opštinu Lukavac u posljednje tri godine, te da nijedan od njih nije riješen.

Radanović je rekao da su Srbi povratnici na Ozren uznemireni i da osjećaju nesigurnost nakon Jovankinog nestanka, te podsjetio da je prema Aneksu sedam Dejtonskog sporazuma, FBiH u obavezi da osigura bezbjednost povratnicima.

On je tada napomenuo i da je Đurićeva fizički i umno zdrava osoba koja zbog slabog vida nikada nije odlazila dalje od 300 metara od kuće.

Srna

CATEGORIES
Share This