U BiH ima bar 50.000 kockara, među zavisnicima i osobe od 80 godina

U BiH ima bar 50.000 kockara, među zavisnicima i osobe od 80 godina

Prema broju stanovnika na određenom području i broju uplatnih mjesta, u BiH je minimalno 50.000 patoloških kockara rekao je za Fenu Marko Romić, specijalista traumatske psihologije i osnivač Kluba liječenih zavisnika o kocki – KLOK. Kako kaže, broj zavisnika o kockanju stalno se povećava, barem na osnovu onoga što on može vidjeti u praksi.

Pored toga, povećava se i broj onih koji traže pomoć, a ljudi kockaju iz više razloga.

– U taj se svijet najčešće ulazi iz radoznalosti, a nakon vremena dolazi do gomilanja dugova. Iza toga slijedi pokušaj vraćanja dugova, dok se u zadnjoj fazi kocka zato što se mora kockati – napominje Romić koji takođe upozorava i na porast broja maloljetnih kockara. Dječaci počinju kockati već u šestom razredu osnovne škole, a djevojčice nešto kasnije.

– Dječaci se uglavnom klade na sport, a djevojčice na trke pasa i konja. Trenutno u terapijskim grupama koje vodim imam njih četvoro koji imaju 18 ili manje godina – ističe Romić i dodaje da je najmlađa osoba koja je bila kod njega na liječenju imala samo 16 godina.

Nažalost, dodaje, djeci se na svakom koraku nude reklame na kojima se kockanje prikazuje kao nešto što je sasvim normalno te da je to put kojim se mogu riješiti svi materijalni problemi.

– Na klađenje s reklama pozivaju ih vrlo poznate i uspješne osobe, a nema nijednog medija gdje se te reklame ne vrte. Gdje god da krenete, bilo kojim gradom, na svakom koraku možete vidjeti reklame o klađenju ili uplatnim mjestima – ocjenjuje Romić.

Najstarija žena na liječenju imala 80 godina

Rekao je i da žene sve više imaju problema s kockanjem, a one najčešće igraju bingo i klade se na trke pasa i konja.

– To se može vidjeti i po gradu. Gdje god se može sjediti, piti kava i igrati bingo, ta su mjesta puna. Ja trenutno na liječenju imam tri žene, a bilo ih je mnogo na liječenju u ovih 13 godina otkako se ovim bavim – ističe Romić, dodavši da je najmlađa bila studentica, stara oko 20 godina, dok je najstarija imala 80 godina.

Upitan kako spriječiti zavisnost o kockanju i kako to utiče na kvalitetu života kockara i njegove porodice, Romić napominje da prevencija uvijek treba poći od kuće.

– Tamo gdje imate sređene porodične odnose, gdje vladaju toplina, ljubav i razumijevanje te se razgovara međusobno, puno je manje onih koji imaju problema s bilo kakvom vrstom poroka pa tako i s kockanjem – kaže osnivač Kluba liječenih zavisnika o kocki. Po njemu, početak preventivnog rada treba biti u porodici, kasnije u predškolskim i školskim ustanovama, a dio u tome trebaju imati i vjerske organizacije te cjelokupno društvo.

Srpskainfo/Fena

CATEGORIES
Share This