Traže veće plate za administrativne radnike ili štrajk

Traže veće plate za administrativne radnike ili štrajk

Iz Sindikata pravosuđa RS pozdravili odluku Vlade RS o najnižoj plati, i podsjetili na nezavidan položaj administrativnih radnika

Sindikat pravosuđa Republike Srpske pozdravlja Odluku Vlade RS da najniža plata za 2024. godinu iznosi 900 KM i poziva Vladu i Ministarstvo pravde RS da nastave pregovore sa Sindikatom pravosuđa Republike Srpske, kako bi se povećale plate administrativnim radnicima u pravosuđu.

„Podsjećamo, administrativni radnici, koji rade pod materijalnom i krivičnom odgovornošću u pravosuđu, a njih je oko 70% sa SSS, diskriminisani su već dugo u odnosu na nocioce pravosudnih funkcija (sudije i tužioci)“, saopšteno je iz Sindikata.

Objašnjavaju da ukupna plata upisničara, daktilografa, vozača, arhivara, sudskih izvršilaca i instruktora iznosi 1.050 KM mjesečno. To znači da će od 1. januara 2024. godine svi ovi radnici imati manju platu od najniže plate, jer treba imati na umu da iznos od 900 KM predstavlja osnovnu platu za NK radnika, na koju se, po Zakonu, dodaje iznos za topli obrok i regres.

„Takođe, planirano je povećanje plata za sve sudije i tužioce u iznosu od oko 10% od 1. januara 2024. godine (nominalno od 300 KM do 500 KM), a treba znati da smo neodvojivi dio pravosudnog sistema u Republici Srpskoj“, ističe se u saopštenju.

Sindikat pravosuđa Republike Srpske je ranije u više navrata, i kroz jednočasovni štrajk upozorenja, tražio od Vlade Republike Srpske da ispravi nepravdu prema zaposlenima u pravosuđu u pogledu diskriminacije u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija, a koja se odnosi na topli obrok i regreskoji se sudijama i tužiocima posebno iskazuje, dok je svim ostalim radnicima uračunata u osnovnu platu.

Upozoravaju da ukoliko se i dalje nastavi ignorisanje zahtjeva, diskriminacija, te nepravda prema radnicima u pravosudnim insitucijama Srpske, Sindikat pravosuđa RS će već u januaru izvršiti sve pripremne radnje za organizovanje štrajka u pravosudnim institucijama Republike Srpske, kako bi se zaštitila prava radnika, vratilo dostojanstvo i poboljšao materijalni status zaposlenih u ovim institucijama.

„Sindikat pravosuđa RS koji zastupa radnike koji nose poseban teret odgovornosti u odnosu na druge radnike ne želi štrajk i zato još jednom poziva ministra pravde u Vladi RS Miloša Bukejlovića da nastavi pregovore, ispravi nepravdu i poveća plate“, naglasili su.

(MONDO)  Foto: SHUTTERSTOCK

CATEGORIES
Share This