SZO: Mladi od 11 do 15 godina sve više piju alkohol i puše e-cigarete

SZO: Mladi od 11 do 15 godina sve više piju alkohol i puše e-cigarete

Zabrinjavajuća je slika koja proizlazi iz novog izveštaja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) o zdravstvenom ponašanju djece školskog uzrasta, prema kojoj je više od polovine ispitanih 15-godišnjaka eksperimentisalo sa alkoholom, dok je jedan od pet nedavno koristio e-cigarete.

 

Studija se odnosi na mlade od 11 do 15 godina koji žive u Evropi, centralnoj Aziji i Kanadi, a još jedan alarmantan podatak je to da zloupotreba psihoaktivnih supstanci podjednako pogađa i dječake i djevojčice.

– Alkohol je najčešće konzumirana supstanca među adolescentima, sa 57 odsto ispitanih 15-godišnjaka koji su probali alkohol bar jednom (56 odsto dječaka i 59 odsto djevojčica) i skoro četiri od 10 (37 odsto) koji su rekli da su konzumirali alkohol u posljednjih 30 dana – navodi se u izvještaju SZO.

Otprilike 1 od 10 (9 odsto) adolescenata u svim starosnim grupama je iskusio ozbiljno pijanstvo – bio je pijan najmanje dva puta tokom svog života.

Ovi nalazi, kako primjećuje SZO, naglašavaju koliko je alkohol dostupan i normalizovan, što zahtijeva hitnu reakciju.

Oni upozoravaju da je popularnost e-cigareta ogromna i da je nadmašila konvencionalne cigarete.

– Od svih ispitanih 15-godišnjaka, upotrebu e-cigareta prijavilo je 32 odsto, a 20 odsto u posljednjih 30 dana – navodi se u studiji i primijećuje da je istovremeno 25 odsto 15-godišnjaka probalo obične cigarete tokom života, dok je 15 odsto njih zapalilo cigaretu u posljednjih 30 dana.

Veći procenat upotrebe e-cigareta u poređenju sa pušenjem cigareta primetno je od 13 godine tinejdžera, pa Svetska zdravstvena organizacija savetuje ciljane kampanje o štetnosti plasmana e-proizvoda u video igricama, zabavnim programima i drugim multimedijalnim sadržajima namenjenim mladima.

Sa druge strane, trend upotrebe kanabisa opada.

– Procenat 15-godišnjaka koji su ikada koristili kanabis pao sa 14 odsto u 2018. na 12 odsto u 2022. godini – kažu iz ZSO.

Iz svjetske organizacije primijećuju da se nejednakost u upotrebi supstanci između polova brzo se smanjuje u korist djevojčica, koje su jednake ili prednjače u odnosu na dječake u stopi pušenja, konzumiranja alkohola i upotrebe e-cigareta.

– U studiji se naglašava hitna potreba za ozbiljnim strategijama prevencije kako bi se adolescenti zaštitili od štetnih supstanci. Ključno je prepoznati da se negativan uticaj ovih supstanci proteže i dalje od korisnika, utičući na širu omladinsku zajednicu – navodi se u studiji.

RT Balkan

CATEGORIES
Share This