Suđenje Petroviću: Svjedoci odbrane i hidro vještaci

Suđenje Petroviću: Svjedoci odbrane i hidro vještaci

Odbrana Obrena Petrovića i Milka Vidakovića pred sudsko vijeće banjalučkog Okružnog suda izvjela je vještake hidrotehničke struke. Poplave iz 2014. godine bile su katastrofalan događaj i odbrana grada Doboja nije bila moguća, tvrde vještaci.

Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine uradio je opširnu analizu uslova koji su doveli do poplava 2014. godine u Doboju. Na osnovu snimljenih mapa poplava, zaključili smo da se radi o poplavnom talasu koji se događa jednom u 1000 godina, rekao je Nedeljko Sudar, direktor Zavoda za vodoprivredu.

„Aktivni odbrambeni sistemi podrazumijevaju upotrebu niza akumulacija, a na rijeci Bosni ih  nema dovoljan broj. Nasipi izgrađeni za odbranu od vanjskih voda u gradu Doboju projektovani su na nivou stogodišnjih poplava, uz dodatnih 80 cm nasipa. Izuzetak su naselja Kotorsko i Bare koje zbog svog položaja u riječnoj dolini imaju samo parcijalnu zaštitu“, kaže Sudar.

Inženjeri zaposleni u Zavodu za vodoprivredu već tokom poplava 2014. godine izašli su na teren i vršili su mjerenja nivoa poplava. Vujadin Blagojević kao jedan od glavnih faktora koji su doveli do nastanka poplave vidi most koji je Austrougarska izgradila u još u 19. vijeku.

„Željeznički most na rijeci Bosni zbog svoje mrežaste konstrukcije zaustavio je veliku količinu plutajućeg otpada. Vidio sam topole visoke i do 30 metara na stubovima mosta. To zagušenje je dovelo do smanjenog protoka, odnosno do porasta nivoa vode u slivu rijeke Bosne“, objašnjava Blagojević.

Ukupan protok rijeke Bosne, uz pritoke Spreču i Usoru iznosio je preko 4800 m3 vode u sekundi. Protiv tolike količine vode nije bilo pomoći, smatra Blagojević.

„Veliki uticaj na nastanak poplava imale su pritoke Usora i Spreča. Položaj ušća Spreče i velika količina vode koja je dolazila nevjerovatnom brzinom, presjekla je i usporila tok rijeke Bosne. To su poplave koje se dese. Planirana odbrana od takvih voda je nemoguća“, smatra Blagojević.

Obren Petrović kao bivši gradonačelnik Doboja i Milko Vidaković kao šef Odsjeka civilne zaštite, optuženi su da tokom poplava 2014. godine nisu preduzeli neophodne mjere i radnje, usljed čega je nastupila smrt 11 osoba i velika materijalna šteta.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This