Studente privlači program rada i putovanja u Americi

Studente privlači program rada i putovanja u Americi

– Savez studenata Rudarskog fakulteta Prijedor organizovao je danas prezentaciju programa rada i putovanja u Americi /Work and Travel USA/ u kojem godišnje učestvuje oko 100.000 studenata iz cijelog svijeta i za koji postoji sve veće interesovanje i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

O programu je govorio Dragan Vojin, student četvrte godine ekonomije na Univerzitetu u Banjaluci, koji je i ove i prošle godine bio korisnik programa, a prijavio se i za 2024.

On je podsjetio da je program kreiran šezdesetih godina prošlog vijeka i da je zaživio u cijelom svijetu, a da je u BiH počeo 2005. godine.

„Najčešći i najbolje plaćeni poslovi su sezonski u ugostiteljstvu. Prosječna satnica je 15 do 16 dolara, a sami odlučite hoćete li raditi jedan ili više poslova, koliko ćete raditi, a koliko želite slobodnog vremena. Ja sam imao situacija kad sam radio po 120 sati sedmično, a onda, na primjer, uzmem cijelu sedmicu da odmorim i putujem, ili radim samo prvu smjenu“, pojasnio je Vojin.

On je naglasio da je prvi korak informisati se o programu, a potom slijedi prijava koja košta 200 КM uz popust od 50 odsto za učesnike ovih prezentacija, te dolazak u prostorije agencije na razgovor o poslu koji student želi da radi i lokaciji koju bira za rad.

„Poslije ide procedura izrade si-vija, prva rata od 450 dolara od ukupne cijene programa vrši se prije vize i nepovratna je, viza košta 180 dolara uz putni trošak do Sarajeva, a po dobijanju vize plaća se ostatak programa. Mene je koštao oko 7.500 КM, s tim da je tu i nekih hiljadu i po dolara koje sam nosio sa sobom na put, a to je individualno“, naveo je Vojin.

On je istakao da neke banke daju povoljne kredite studentima za ovaj program sa grejs periodom od godinu dana.

„Ljude uvijek najviše zanima zarada. Znam momka iz Bihaća koji je od dva učešća sagradio sebi super vikendicu, a znam i curu koja se vratila sa samo 500 dolara, ali i pet kofera garderobe. Dva momka su kupila apartman na Jahorini i sada ga rentaju, a jedan iz Doboja iz Amerike se vratio s koferom patika, pa je prvo morao da kupi plakar kad je došao kući“, dodao je Vojin.

Više agencija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH bavi se posredovanjem za ovaj program.

(Srna) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This