„Stekla sam puno znanja, vještina i nove prijatelje“ Mlada Nikolina Latinović dobrovoljni je davalac krvi i dugogodišnji volonter u Srpskoj

„Stekla sam puno znanja, vještina i nove prijatelje“ Mlada Nikolina Latinović dobrovoljni je davalac krvi i dugogodišnji volonter u Srpskoj

Da ljudi sa velikim srcem i manirima žive među nama, primjer je i Banjalučanka Nikolina Latinović koja se našla u odabranom društvu najboljih volontera Srpske jer je svojim angažovanjem i trudom to zaslužila.

Učenica četvrtog razreda banjalučke Gimnazije počela je da se bavi volonterizmom početkom srednjoškolskog obrazovanja, a sve je intenzivirano posljednje dvije i po godine.

Neopisiv je osjećaj dobiti jednu od nagrada za najbolje volontere Srpske, priča Latinovićeva dodajući da želi da nastavi kao i do sada, a to je da onima kojima je pomoć potrebna bude na raspolaganju.

– Na ovaj način želim da pomognem prijateljima koji idu istim putem kao ja, ali i zajednici i onima kojima je pomoć najpotrebnija – rekla je Latinovićeva.

Sve manje mladih u volonterizmu

Ipak, kako kaže, sve je manje mladih koji žele da se na ovaj način uključe i pokažu svoju solidarnost.

– Moram biti iskrena, mladi nisu previše zainteresovani, gledaju to najčešće kao gubljenje vremena. Ipak, moje mišljenje je apsolutno drugačije, to nije uzaludno potrošeno vrijeme. Volontirajući sam stekla puno znanja i vještina, stekla nove prijatelje i stvarno je prelijepo kada učestvujete u nekoj humanoj misiji. To je plaćeno znanjem, a ne novcem, i to je ključna razlika – rekla je Latinovićeva.

Prema njenim riječima, volonteri su budni 24 časa i tu su da priskoče u pomoć, bilo da je riječ o vremenskim neprilikama ili pošastima kao što je bila pandemija virusa korona.

– Bila sam i na pokaznim vježbama Crvenog krsta, ako se desi neki zemljotres ili neprilika, volonteri moraju priskočiti u pomoć. Kada je bila korona, bila sam maloljetna pa nisam smjela aktivnije da učestvujem – rekla je Latinovićeva, piše Glas Srpske.

Aktivno radi na tome da svojim prijateljima ukaže koliko je važno da se zajednički uključe u ovu misiju.

– Trudim se da svoje prijatelje ubijedim koliki je značaj volonterizma, a svako ko je pristao da proba i dalje je aktivan jer svaki volonterski rad ima svoju priču i brojni su događaji koje pamtimo. Ljude volonterski rad odbija jer ne dobijaju novac, ali moraju znati da nije sve u novcu – rekla je Latinovićeva.

Ova Banjalučanka je i dobrovoljni davalac krvi.

– Čim sam postala punoljetna, išla sam da dam krv. Darovati nekome krv i znati da ćete možda nekome na taj način spasti život, zaista je dragocjeno – kazala je Latinovićeva.

Manifestacije

Nikolina Latinović volonterski je učestvovala u brojnim akcijama banjalučkog i republičkog Crvenog krsta, ali i na raznim manifestacijama, poput trke “Kozara Ultra Trial”, “Run and more community” i Svjetskog prvenstva u raftingu 2022. godine.

– Posebno bude interesantno na maratonima i trkama, gdje volonteri daju svoj doprinos, a manifestacije tog tipa budu jedno novo bogatstvo i iskustvo za nas – kazala je Latinovićeva, čiji su hobiji trčanje i dajak.

Glas Srpske

CATEGORIES
Share This