Srozavanje vaspitanja i obrazovanja: Gdje se izgubio autoritet? (VIDEO)

Srozavanje vaspitanja i obrazovanja: Gdje se izgubio autoritet? (VIDEO)

Zbog čega se degradirao autoritet nastavnika? Ko je zakazao u društvu, učenici, roditelji, škola, politika u obrazovanju ili savremene internet komunikacije? Da li bi se zakonski ovaj problem može riješiti i kako?

Zbog čega se degradirao autoritet nastavnika? Ko je zakazao u društvu, učenici, roditelji, škola, politika u obrazovanju ili savremene internet komunikacije? Da li bi se zakonski ovaj problem može riješiti i kako?

Nekada su učitelji i nastavnici bili uvažavani i ugledni građani ovog društva. Poštovali su ih i đaci i roditelji. Gdje su sad? Poniženi, obespravljeni i ucijenjeni? Profesori u Srbiji digli su glas i stupili u štrajk: Vratite nam dostojanstvo.

“Mi svi želimo bezbjednost u školama. Želimo da pokazemo tugu i bunt povodom svega što se dogodilo u našoj kući”, kaže Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Gdje i kad se izgubio autoritet u školi?

“Mislim da je nastavnik izgubio autoritet onog trenutka kada je otišao na kafu sa učenikom, kada je otišao na roštilj”, navodi Stojanka Đokić, profesor srpskog jezika.

Nekada su roditelji strepili od nastavnika, od njihovih riječi, savjeta, opomena, poruka. Danas je obrnuto. Mnogi nastavnici sa strahom dočekuju roditelje koji dolaze da ih propitaju zato je njihovo dijete dobilo četvorku, ako su oni, kao roditelji, sigurni da zna za peticu.

“Roditelji štite djecu od svega. Kad bude pozvan roditelj u školu zbog nekog problema on dođe sa stavom da brani dijete ili da uradi nešto umjesto djeteta”, ističe psiholog Ivana Janković Đokić.

Nastavnici se brane time da nemaju zakonski okvir da iskažu strogoću. Jer, npr. ako je neko dijete nemirno u razredu, nastavnik ne smije da ga istjera sa časa. Zašto? Zato što je djetetovo ustavno pravo da sluša nastavu.

“Moramo da pratimo i onu djecu koja su dobra. Dođe taj momenat kod djeteta, taj preokret, koji neće uočiti roditelj. Mi koji provodimo sa djecom dosta vremena uvijek možemo to uočiti”, rekla je nastavnica srpskog jezika Vesna Mitrović.

Struka ocjenjuje da je autoritet u školi poljuljan onda kada je politika zakoračila u đačke klupe.

“U predizbornoj kampanji gdje se direktor recimo kandiduje za odbornika, nastavnice i to u školi slikaju natpis ‘glasajte za mog direktora’ i broj, svako može da se bavi politikom, ali zna se gdje je mjesto i vrijeme”, naveo je učitelj Miloš Šašić.

Nezadovoljstvo obrazovnim sistemom koje je potkovano politikom uvuklo se i među građane.

“Zapošljavanje nastavnika kroz stranačke strukture je problem. Mislim da je srednja škola bila jača sa kadrovima nego sad ovi fakulteti”, rekao je jedan stanovnik Pala. Drugi je dodao da ima mnogo nestučnog kadra.

“Nije ni malo slučajno šta nam se dešava”

Da nam društvo srlja u propast potvrđuje i najnoviji video-snimak koji kruži internetom.

Osuđivani kriminalac „drži“ predavanje učenicima jedne beogradske škole.

“Prvenstveno, znate šta treba da uradimo, da vratimo stid u javni prostor, da se malo sramotimo svi”, naveo je sociolog Vladimir Vasić.

Od ugleda do propasti. Srozalo nam se obrazovanje i vaspitanje. Struka upozorava – pod hitno se mora reagovati dok ne bude prekasno.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This