„Srce lupa, velika je radost“ Svečano otvaranje džamije Arnaudija u Banjaluci okupilo vjernike iz svih dijelova BiH

„Srce lupa, velika je radost“ Svečano otvaranje džamije Arnaudija u Banjaluci okupilo vjernike iz svih dijelova BiH

Arnaudija, poznata kao i Defterdarija, danas je zvanično obnovljena i otvorena u Banjaluci. Pristigli vjernici iz svih dijelova BiH kažu sada im je srce puno.

“Ne može bolje, punije.“ „Mnogo, mnogo za sve nas Bošnjake, za sav narod, ja mislim tako.“ „Srce lupa, ne znam šta da ti kažem, takva radost.“ „Iz Viteza sam došla ovdje baš radi otvaranja, mi smo iz Gradiške.“  „Osjećam zadovoljstvo, isto kako i crkve tako i džamije.“

Vaskrs, Ramazan i Pesah bili su prilika za iskazivanje poštovanja među narodima koji žive na ovim prostorima.

– Najbolji među vama je onaj koji je najkorisniji ljudima, dakle od konca 16. stoljeća čista srca vjernika i bistri pogledi dobronamjernika sklapali su se s ovim banjalučkim draguljem Arnaudija džamijom – rekao je Ismail Smajlović, muftija banjalučki.

– Svih 16 prelijepih, prijeratnih džamija ponovo blistaju svojim sjajem, svjedoče o nama i našoj kulturi u kojoj je uvijek bilo mjesta za druge i drugačije – izjavio je Husein Kavazović, poglavar Islamske zajednice u BiH.

Na ovim prostorima može da živi samo mir, poruka je predsjednika Republike Srpske. Obnavljanje i podizanje bogomolja treba da spaja narode, a otvaranje Arnaudije svjedoči razumijevanju među ljudima, podršci i da svako ima pravo biti svoj.

– Može da bude drugačiji, može da bude pripadnik jednog drugog petog naroda, ali ono što moramo je da svi zajedno gradimo jeste mir. Danas nas okupljanje ovdje govori o tome i našoj sposobnosti da upravo na ovaj način, ovdje pokažemo našu sposobnost te vrste – izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Izaslanik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Еrdogana naglasio je da će Turska učiniti sve kako bi ojačala veze sa BiH i kako bi se mir na Balkanu održao.

– Balkan i BiH imaju veliki značaj u istoriji i kulturi. Ovo je naše zajedničko nasljeđe koje smo ujedinjeni obnovili, otvaranjem ove džamije snažno njegujemo nasljeđe i duhovne vrijednost – istakao je Mehmet Nuri Еrsoj, ministar kulture i turizma Turske.

Kamen-temeljac za obnovu Defterdarije položen je 22. aprila 2017. godine na Dan Grada Banjaluke.

Arnaudija džamija je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a u njeno obnovljeno zdanje ugrađeni su fragmenti koji su pronađeni iz stare Arnaudije.

Upravo je zbog njenog otvaranja bilo zatvoreno i nekoliko ulica, kao i lokali koji se nalaze u neposrednoj blizini. Zahvaljujući pripadnicima MUP Srpske sve je prošlo bez i jednog incidenta, prenosi ATV.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This