Sokolac-Planinari iz Krupnja braća po svemu

Sokolac-Planinari iz Krupnja braća po svemu

U okviru priprema za specijalističku obuku vodiča druge kategorije za vođenje na obezbjeđenim penjačkim putevima – Via feratama, u organizaciji Planinarskog saveza Srbije krajem mjeseca u Gornjačkoj klisuri kod Petrovca na Mlavi, planinski vodič i predsjednik Planinarskog društva „Pokreni se“ iz Krupnja Dušan Žugić je sa prijateljima iz Milića juče za dva i po sata uspješno prošao smjer Via ferate „Sokolov put“ na Crvenim stijenama planine Romanije u Republici Srpskoj.

-Zahvaljujući angažmanu članova Planinarskog društva „Glasinac“ Sokolac ferata koji zaslužuje sve pohvale zbog raznovrsnosti i kreativnosti čiji vrhunac predstavljaju žičani i tibetanski most pri vrhu -kaže Dušan Žugić. -Pored njih tu su vertikalni i horizontalni dijelovi, kosine, čak i dijelovi sa silaskom, uz različite vrste metalnih gazišta. Iako je u potpunosti opremljena veštačkim gazištima-hvatovima ferata nije lagana. Previsni dijelovi u vertikali i interesantni detalji, s mjerom zakomplikovani, zahtijevaju konstantnu pažnju i razmišljanje kako na najefikasniji i najbezbjedniji način nastaviti dalje.

Vrlo je pohvalno i to što je ferata besplatna i otvorena za sve. Posjeta Romaniji rezultat je dobre saradnje između planinarskih društava iz Krupnja i Sokoca koja traje godinama i uskoro bi trebala da rezultira organizacijom Kampa za mlade planinare sa ciljem planinarske obuke najmlađih koji će imati priliku da se druže, bolje upoznaju i šire planinarsku zajednicu van granica svoje zemlje.

Za petočlanu grupu planinara ovo je jedno novo iskustvo i odlična prilika da nastave dalje kada je ova vrsta planinarskih puteva u našoj zemlji i zemljama u okruženju u pitanju.

ISTOK

CATEGORIES
Share This