SOKO BANJA -OD DR DRAGE LJOČIĆ DO „ANE SA DEDINJA“

SOKO BANJA -OD DR DRAGE LJOČIĆ DO „ANE SA DEDINJA“

Promocija romana „Ana sa Dedinja“, plodnog spisatelja srpskog i predsjednika Srpske kraljevske akademije, akademika dr Dragana Damjanovića, održana je u Soko Banji, u organizaciji Centra za kulturu, lokalne vlasti i ovdašnje Specijalne bolnice.

Knjiga je sjajno primljena kod ove, vidjelo se po razgovoru na promociji, sa sjajnim ljubiteljima, ali i poznavaocima pisane riječi.Ovo Damjanovićevo djelo  „svjedok je događaja u kojima mladi ljekar, i bogata djevojka, koja je postala žrtva droge, čine sve da ostanu odani osjećanjima svog srca. Autor nas upoznaje sa likovima i dešavanjima s kojima se svako od nas susretao ili je bio svjedok. Zadire u ljudsku psihu, pokazuje dokle mogu da idu intrige, pokvarenost, licemjerstvo, želja da se bude neko i nešto uz pomoć „alata“ koji nisu primjereni ljudima s dostojanstvom“.

Kroz likove Anjinih roditelja, maćehe, ljudi iz njihovog okruženja koji su se s dna socijalne lestvice izdigli do, na prvi pogled moćnih ljudi, autor predstavlja osobe kojima je moral nepoznata kategorija. Anja sa Dedinja prevrće društvenu utrobu u intrigama, razaranjima porodica, nesrećnim sudbinama. Iako ne šalje nikakve poruke, one se same nameću, pa je priča ovog romana bezvremenska isvevremenska, uvek aktuelna i poučne -rekao je autor Damjanović.

Riječ je romanu koji se čita „u jednom dahu“, koji budi svijest, suočavajući se sa svim društvenim (ne)prilikama koje je obilježio kraj prošlog i početak ovog vijeka.Pisac na briljantan način, kroz priče junaka, koje su autentične, iz života velegrada u to doba, daje sliku o ljudima raznih zanimanja, o njihovim, vrlinama, manama, slabostima, pohlepi, surovosti i ide čak do zločina.

To bi mogao da bude siže šta su o romanu su rekli akademik profesordr Neđo Danilovic, profesor dr Vesna Škodrić,profesor dr Ljiljana Marković Denić i profesor Jelena Zanfirović.

Interesovanje ljekara i medicinskog osoblja za ovu promociju bilo je veliko,s obzirom da roman obrađuje temu iz zdravstva.

Promocija je bila, pored ostalog, i povodom da se podsjeti na prvu srpsku ljekarku dr Dragu Ljočić, prvu ženu sa fakuletom kod Srba i jednu od prvih pet u Evropi toga vremena.Vrsna doktorka, rođena Šapčanka, bila je sjajan ljekar, ratnik, oficir, rodoljub, pravdoljub, prije svega borac za rodnu ravnopravnost, zadužbinarka, humanitarka.

SKANU je prva i jedina ustanovila prošle godine nagradu sa njenim imenom, koja će biti uručena,  uglednim i vrikednim sokobanjskim ljekarima i njihovim kolegama dragocjenim saradnicima sa strane

-Ova dodjela će biti u okviru naše tradicionalne manifestacije „Vidovdanska loza“, 22 juna, čiji će domaćin, kako smo se dogovorili sa dr Miodragom Nikolićem, predsjednikom opštine Soko Banja, biti baš ovo čuveno mjesto, koje dragocjeno decenijama i vijekovima, liječilište i turistička adresa za koje nema ko nije čuo -rekao nam je akademik Dragan Damjanović, predsednik SKANU.

CATEGORIES
Share This