Šminkerka zarađuje 36.000 maraka mjesečno: Video „preokrenuo“ biznis

Šminkerka zarađuje 36.000 maraka mjesečno: Video „preokrenuo“ biznis

Jutjub tvrdi da stotine hiljada kreatora sada zarađuje platu od postavljanja kratkih video snimaka na platformu, i to sve dok se kompanija takmiči sa rivalima kao što su TikTok i Instagram. Poznata platforma u vlasništvu Googlea izdvaja desetine hiljada dolara svakog mjeseca nekim od svojih vrhunskih kreatora kratkih videa, među kojima je i Sidnej Morgan.

Morgan, influenserka, počela je da objavljuje sadržaj na Instagramu, a zatim i na Jutjubu tokom pandemije, pošto je odrasla učeći trikove šminkanja od Jutjubera koji su bili prije nje.

Iako je počela da objavljuje 2020. godine, Morgan je rekla da je njena Jutjub publika zaista porasla nakon što je platforma predstavila Shorts (kratki video) sljedeće godine. Na dan lansiranja ove funkcije, ona je objavila Short koji prikazuje šminku inspirisanu emodžijima koja je prikupila „ludih“ 30 miliona pregleda.

„Priroda sadržaja kratkog formata je da se može konzumirati tako brzo, i to je najbolji format za puštanje u široku mrežu i privlačenje novih gledalaca. Koristim Shorts kao dodatak da doprem do nove publike i usmjerim ih ka svojim videima“ rekla je Morgan za „CNN“.

Ovi kratki video zapisi su sada Morganin primarni izvor prihoda, koji iznosi oko 20.000 dolara (nešto više od 36.000 maraka) svakog mjeseca, što je dvije trećine njene ukupne zarade od Jutjuba, rekla je ona.

„Zarađujem više samo od Jutjub Shortsa za mjesec dana nego što mogu da zaradim na drugim uporedivim platformama za godinu dana“ rekla je ona.

Inače Jujtjub je počeo da nudi kreatorima udio u prihodu od reklama za Shorts prošle godine, jer se njegova TikTok funkcija kopiranja trudila da se istakne u žestokoj konkurenciji onlajn video snimka kratkog formata. Sada više od četvrtine, od trri miliona kreatora, u svom Jutjubu partnerskom programu zarađuje novac na kratkim filmovima, često pored tradicionalnih video zapisa dugog formata, objavila je kompanija u blog postu u četvrtak.

Pomenuta kompanija kaže da je njen cilj da podstakne postojeće kreatore da isprobaju novi format, ali i da privuče nove korisnike. Platforma u vlasništvu Googlea oslanja se na svoje duboke džepove i dugu istoriju partnerstva sa kreatorima u nastojanju da nastavi da razvija Shorts.

„Mi na to gledamo kao da kreatorima dajemo alate koji su im potrebni da dođu do gledalaca tamo gdje jesu, a gledaoci definitivno vole sadržaj kratkog formata koji se može gledati u prolazu, pored svih drugih formata koje nudimo“ rekao je Amjad Hanif, potpredsjednik Jutjuba za „CNN“, prenosi „Telegraf“.

 

CATEGORIES
Share This