Škrebić poručio da smanjenje minimalca više nije opcija „Vlada nam može pomoći i kroz određene stimulacije za rast plata“

Škrebić poručio da smanjenje minimalca više nije opcija „Vlada nam može pomoći i kroz određene stimulacije za rast plata“

Prošla su tri mjeseca od povećanja najniže plate, ali i ostalih zarada u određenom procentu, zbog čega smanjenje minimalca više nije opcija. Nijedna firma sada ne može reći radnicima da će im sniziti plate, a da to ne prođe bez posljedica u vidu obustave proizvodnje, nezadovoljstva zaposlenih i slično.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” novoimenovani predsjednik Unije poslodavaca RS Zoran Škrebić navodeći da je visoki rast najniže plate u Srpskoj izazvao negativne efekte, naročito jer se povećanje troškova proizvodnje desilo u momentu kada ino-kupci otkazuju narudžbe i traže smanjenje cijena naših proizvoda.

– Od premijera i predsjednika Srpske smo imali obećanje da će tražiti najbolja rješenja za te negativne posljedice kada se izanalizira kompletna ekonomska situacija. Već sada znamo da smanjenje minimalca više ne može biti opcija, jer slijedi isplata treće zarade po uvećanim iznosima, ali ono što se može uraditi je smanjenje opterećenja na platu. Poslodavci platu posmatraju u bruto iznosu, jer te troškove ugrađuju u cijenu koštanja svog proizvoda. Vlada nam može pomoći i kroz određene stimulacije za rast plata – rekao je Škrebić.

On je istakao da su domaćim kompanijama neophodna sistemska rješenja i u vidu pomoći za tehnološki razvoj i automatizaciju proizvodnih procesa, jer su im potrebna radna mjesta koja mogu stvoriti veću novu vrijednost.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This