Semberac se vratio u zavičaj, uzgaja vinovu lozu

Semberac se vratio u zavičaj, uzgaja vinovu lozu

Mladi poljoprivrednik Vasilije Lalović iz Donje Čađavice radio je u Sloveniji, ali je odlučio da se vrati u zavičaj i posveti vinogradarstvu. Za sada uspješno uzgaja vinograd od 500 čokota vinove loze i tvrdi da vinogradarstvo u Semebriji  ima odličnu perspektivu.

– Vino raduje srce čovjeka, a radost je majka svih vrlina, govorio je veliki Gete.

Mnoštvom vrlina priroda je obogatila plodnu sembersku ravnicu. Učinila je pogodnom za razvoj brojnih kultura, pa i za uzgoj vinove loze.

To najbolje zna mladi poljoprivrednik Vasilije Lalović iz Donje Čađavice koji se vratio iz inostranstva u zavičaj da bi se posvetio vinogradarstvu.

Porodica Lalović je 2013. godine zasadila oko 500 čokota vinove loze, sorti Frankovka, Merlot, Bačka i Petra.

“Sad da 100% tvrdim da se od ovoga može živjeti ne mogu reći, jer sam u početnoj fazi iako imam vinograd duže vrijeme. Do sada smo pravili samo za svoje potrebe, a sada planiram da proširim i da se ozbiljnije uvedem u ovaj posao.”, priča Vasilije u izjavi za BN.

Dvadesetpetogodišnji inženjer elektrotehnike i računarstva radio je u Sloveniji. Tamo je kaže zaradio kako bi uložio u svoju zemlju.

“Uvijek je ljepše kod svoje kuće nego u tuđini. Imam još ovdje prostora kraj ove parcele da posadim još ovakva tri vinograda.”

Volja, rad, upornost, strpljenje i posvećenost sve su to preduslovi za uspješnu berbu, ipak potreban je i tajni začin, a to je – ljubav. Nje ne nodostaje u porodici Lalovića. Vasilija u vinograstarstvu podržava njegova djevojka Maja. Ona je zadužena za estetiku proizvoda.

“Pored ukusa, mirisa i boje vina bitno je da bude lijep izgled flaše, pa se ja i Vasilije najviše trudimo za taj izgled da nam lijepo izgleda etiketa da privučemo pažnju kupcima i ljudima koji budu zainteresovani da dođu da pogledaju.”, kaže Vasilijeva izabranica Maja Stolica.

U vinu je istina, kaže stara latinska izreka. Da biste u vinu istinu otkrili najpre treba da znate da se vino ne pije, u njemu se uživa, a naša ekipa je imala priliku da degustira vino iz vinarije Lalović i istina je da je odlično.

Bjelo i crveno vino iz mlade vinarije Lalovića već je obišlo brojne sajmove. Godišnje proizvedu oko 700 do 800 litara ovog pića.

“Ima posla tokom cijele godine od samog početka vegetacije pa do berbe.”, ističe Vasilije.

Vinogradarstvo u Semberiji ima dugu tradiciju. Obronci Majevice i brežuljklaste padine Semberije na ovom području pogopduju za uzgoj vinove loze.

Kažu da je nekada na ovom području postojao veliki broj vinograda. Lalovići su oživjeli jedan. Nadaju se da će ove godine proizvesti značajnije količine vina i rakije te da će proizvodi iz njihove za sada mini vinarije postati semberski brend.

(BN) Foto: InfoBN

CATEGORIES
Share This