„Samo značajan rast plate može to da ublaži“ Sindikalci ministru rekli da su protiv smanjenja naknade za nezaposlene

„Samo značajan rast plate može to da ublaži“ Sindikalci ministru rekli da su protiv smanjenja naknade za nezaposlene

Za Savez sindikata Republike Srpske je neprihvatljivo smanjenje novčane naknade radnicima koji u jednom trenutku ostanu bez posla i dužine primanja naknade za radnike koji imaju od 35 do 40 godina staža, koja se smanjuje sa 24 na 18 mjeseci.

Ovo su danas lično ministru rada Danijelu Egiću i direktoru Zavoda za zapošljavanje RS Damjanu Škipinu rekli predstavnici Saveza sindikata RS.

Kako je saopšteno iz Saveza sindikata RS, sindikalci su ponudili rješenja, za koja će tražiti podršku i Vlade Republike Srpske.

– Značajniji rast najniže plate može ublažiti ove izmjene i to je jedna od opcija koju će Savez zahtijevati od Vlade Srpske – rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Predstavnici Saveza sindikata danas su sa Egićem i Škipinom razgovarali o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Na sastanku je razgovarano i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o radu – po hitnom postupku, koji će se naći pred poslanicima, na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske u utorak, 12. decembra, navedeno je na stranici Zavoda za zapošljavanje.

Savez sindikata Republike Srpske je spreman da pruži podršku direktoru Zavoda za zapošljavanje Srpske u zajedničkom kreiranju novog zakonskog rješenja, kojim bi bolje i kvalitetnije bila uređena uloga i nadležnost Zavoda.

– Postojeći zakon je pretrpio niz izmjena, a u Savezu sindikata Srpske smatraju da je trenutno potrebno, već početkom 2024. godine, formirati tripartitnu radnu grupu i krenuti u analizu postojećeg zakona, odnosno izradu novog zakonskog rješenja – kažu u Sindikatu.

Predstavnici Saveza sindikata će dodatno zahtijevati od Vlade Republike Srpske da se pomogne Zavodu za zapošljavanje, kako bi preuzete obaveze ove institucije bile u potpunosti realizovane i kako ne bi bili oštećeni korisnici naknade, koja je propisana zakonom.

Srpskainfo
CATEGORIES
Share This