Samo 12 opština ne daje pare strankama

Samo 12 opština ne daje pare strankama

– U budžetima 12 opština u Republici Srpskoj nisu planirana sredstva za rad političkih stranaka, dok će ostale 52 lokalne zajednice za te namjene ove godine izdvojiti skoro dva miliona maraka.

Prema zvaničnim podacima navedenim u odgovoru na poslaničko pitanje šefice Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini RS Spomenke Stevanović, najmanje para političkim partijama iz svog budžeta, samo hiljadu KM ove godine daje opština Istočni Drvar, a najviše Banjaluka iz čijeg budžeta je strankama namijenjeno više od 330.000 KM.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava, pare iz budžeta ne daju uglavnom male i malobrojne opštine. To su Donji Žabar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Jezero, Vukosavlje, Kalinovik, Kostajnica, Han Pijesak, Krupa na Uni, Kupres, Novo Goražde i Osmaci.

Ali to što ne izdvajaju pare za rad političkih partija ne znači da i odbornici rade besplatno, jer se za odborničke naknade u ovim lokalnim zajednicama izdvaja od sto do 440 KM.

Najmanje, samo sto maraka mjesečno, dobijaju odbornici u Skupštini opštine Istočni Stari Grad, a taj iznos se udupla ako je riječ o nezaposlenom odborniku. Odbornici u Han Pijesku i Vukosavlju primaju mjesečnu naknadu od 200 KM, u Krupi na Uni, Kupresu i Istočnom Mostaru po 250, U Donjem Žabaru, Osmacima i Kalinoviku po 350, Jezeru 360, Novom Goraždu 400 i Kostajnici 440 KM.

Kada je riječ o ostalim lokalnim zajednicama, prosječna odbornička naknada iznosi oko 400 KM. Najveća je u najvećem gradu Srpske, čak 750 KM mjesečno, a najmanja, kao što je navedeno u Istočnom Starom Gradu, samo sto maraka.

Što se tiče sredstava za rad političkih stranaka, poslije Banjaluke koja izdvaja 331.000 KM, najviše para ove godine izdvaja Grad Bijeljina, čak 260.000 KM.

Slijede Prijedor koji strankama daje 99.000 KM, zatim Teslić sa 90.000 KM, Doboj sa 80.000, Ugljevik sa 76.000, Derventa sa 70.000, te Zvornik i Gradiška iz čijih budžeta se ove godine strankama daje po 60.000 KM.

Ostale lokalne zajednice izdvajaju od nekoliko hiljada do takođe nekoliko desetina hiljada KM, a ukupan iznos koji će se ove godine iz budžeta opština i gradova preseliti na račune političkih stranaka je oko 1.930.000 KM.

(Capital) Foto: Capital

CATEGORIES
Share This