Razbijen „superkartel“ jednog od najvećih narko boseva na Balkanu

Razbijen „superkartel“ jednog od najvećih narko boseva na Balkanu

Evropol se danas oglasio zvaničnim saopštenju o hapšenju 23 osobe u Bosni i Hercegovini (BIH), a među uhapšenima su ne samo dileri droge, već i korumpirani zvaničnici. U akciji su osim policije BiH i Evropola učestovale i policijske agencije Francuske, Belgije i SAD.

Evropska policijska agencija Evropol oglasila se povodom jučerašnje velike akcije kada su uhapšene 23 osobe. Kako je navedeno u saopštenju, u pitanju je velika međunarodna akcija, koja je započela još u novembru 2022. godine. U pitanju je “unutrašnji krug”, kako je navedeno, jednog od vođa “superkartela”, a u pitanju je Edin Gačain Tito, jedan od najvećih narko-dilera Balkana i Evrope.

Superkartel je naziv za međunarodnu kriminalnu organizaciju koja je formirana po ugledu na moderne korporacije, a koju su sačinjavali predstavnici raznih kriminalnih organizacija, osim balkanskih kriminalaca i njihovog vođe Edina Gačanina, „upravni odbor“ sačinjavali su i predstavnici italijanske mafije, irskih kriminalnih grupa, južnoamerički narko-bosovi, a centrala im je bila u Dubaiju.

Racija je izvršena na više od 40 lokacija, a osim lokalne policije, prisutni su bili i agenti Evropola, američke agencije za borbu protiv droga DEA i FBI. Primarni cilj akcije pod šifrovanim imenom „Crna kravata“ bio je da budu uhapšeni i optuženi državljani BiH i Holandije koje Europol smatra „važnim metama“ – bitnim članovima kriminalne organizacije.

Iako je uhapšen u novembru 2022. godine, istraga Evropola je pokazala da je mreža Edina Gačanina nastavila da švercuje velike količine droge iz Južne Amerike, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru u Zapadnu Evropu i Australiju.

Među 23 uhapšene osobe nisu samo saučesnici u prodaji narkotika, već takođe i korumpirani zvaničnici, za koje se sumnja da su dio kriminalne mreže. U akciji hapšenja zaplijenjeno je 55.000 evra u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radio stanica i razni dokumenti povezani sa pranjem novca.

Zaplijenjeni su i automobili, laptopovi i drugi dokazi, navodi se u saopštenju Evropola, piše Nova.

CATEGORIES
Share This