Raste broj zaraženih korona virusom: Ljekari uvjeravaju da je oboljenje na nivou sezonskog gripa

Raste broj zaraženih korona virusom: Ljekari uvjeravaju da je oboljenje na nivou sezonskog gripa

Iako virus korona i dalje odnosi živote u Srpskoj, a broj zaraženih sa dolaskom jesenjih dana blago raste, ljekari uvjeravaju da je ovo respiratorno oboljenje sada na nivou sezonskog gripa te da nema potrebe za primjenom zaštitnih mjera, kako u zdravstvenim ustanovama, tako ni među građanima.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od 9. do 15. oktobra testirano je 111 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 22 pacijenta, dok je sedam dana ranije bilo 15 potvrđenih slučajeva.

U najnovijem izvještaju Instituta se navodi da su tokom prošle sedmice prijavljena i tri smrtna slučaja. Preminula su dva muškarca i jedna žena, svi starijeg životnog doba, i to iz Doboja, Banjaluke i Čelinca.

– U protekloj sedmici stopa incidencije bilježi blagi rast u odnosu na prethodnu i iznosi 1,93 na 100.000 stanovnika. Stopa mortaliteta, takođe, bilježi blagi rast u odnosu na prethodnu sedmicu – stoji u izvještaju Instituta u kojem se navodi i da je u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj hospitalizovano 11 pacijenata, u Univerzitetskom kliničkom centru RS osam i u Bolnici Doboj tri pacijenta.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Vlado Marković kaže da je od početka oktobra primjetan blagi rast broja pacijenata koji se javljaju sa tegobama karakterističnim za virus korona.

– Rasta broja pacijenata ima, a samim tim i uputa ka bolnici, ali što se tiče zaštitnih mjera, za sada ne sprovodimo ništa posebno. Vidjećemo kako će se situacija odvijati u narednim sedmicama i da li će resorno ministarstvo naložiti određene mjere – rekao je Marković i dodao da interesovanja za vakcinaciju nema bez obzira na povećanje broja zaraženih.

Da razloga za primjenu zaštitnih mjera nema, ističe i direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran.

– O pitanju simptomatologije i ozbiljnosti tegoba virus korona je doveden na nivo sezonskog gripa te prema tome nema potrebe za dodatnim mjerama i uznemiravanjem stanovništva. Pacijentima oboljelim od težih bolesti, naročito karcinoma, savjetujemo da nose zaštitne maske preventivno, zbog oslabljenog imuniteta. Sporadično imamo jedan, dva slučaja zaraženih i ne vidim naznaku ozbiljnijeg povećanja broja pacijenata – rekao je Šaran za Glas i istakao da su, bez obzira na mutaciju virusa, testovi koji se koriste pouzdani i mogu detektovati i nove sojeve korone.

Mjere zaštite, uprkos blagom rastu broja zaraženih i hospitalizovanih, ne primjenjuju se ni u bolnicama u Srpskoj.

– Prošle sedmice smo imali pet pozitivnih, a radilo se o pacijentima koji su imali druge pridružene bolesti. Epidemiološka situacija je stabilna, vidjećemo šta će biti s dolaskom hladnijih dana. Mjere zaštite ne primjenjujemo, izuzev na odjeljenju pedijatrije i bebi boksu, gdje osoblje stalno nosi zaštitnu masku. Na drugim odjeljenjima to nije slučaj – rekao je direktor prijedorske bolnice “Dr Mladen Stojanović” Andrija Vukotić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This