Protest roditelja djece sa smetnjama u razvoju u Banjaluci: Naša djeca trebaju da žive i nakon 30.godine života!

Protest roditelja djece sa smetnjama u razvoju u Banjaluci: Naša djeca trebaju da žive i nakon 30.godine života!

Udruženje roditelja djece sa smetnjama u razvoju „Glas tišine“ u Banjaluci organizuje proteste na Trgu Krajine.

 Razlog njihovog protesta nezadovoljstvo Zakonom o dječijoj zaštiti, te da će tražiti izmjenu i dopunu istoga.

Jedan od glavnih zahtjeva roditelja je da svaki roditelj čija djeca imaju sto odsto tjelesno oštećenje ostvaruju pravo na status roditelj njegovatelj, iako su im djeca korisnici dnevnih centar ili su uključena u obrazovni sistem.

main image

main image

„Vrijeme koja djeca provode u školi ne treba da se ubraja u dnevno zbrinjavanje, jer je škola Ustavno pravo i zakonska obaveza. Djeca sa smetnjama u razvoju koja imaju sto odsto tjelesnu oštecenost su potpuno zavisna od pomoći i njege drugog lica“ rekla je Predsjednica Udruženja Valentina Stojić.

Sadašnja naknada roditelj njegovatelj veže se za dobnu granicu do trideset godina života.

„Zakonskim rješenjem treba izbrisati dobnu granicu, tako da pravo na status bude trajno, dok god je dijete živo. Jedan od zahtjeva je i da roditelji mogu ostvariti pravo status roditelj njegovatelj nakon navršenih šezdeset i pet godina, ako ispunjavaju zakonske uslove. Zahtijevamo i da se samohranim roditeljima dodijeli status, bez obzira na procenat ostećenosti kod njihove djece, te da roditelji nakon smrti djeteta primaju šest mjeseci naknadu roditelj njegovatelj“, navela je Valentina i dodala da je neophodno mijenjati Zakon o dječijoj zaštiti u dijelu koji se odnosi na naknadu roditeljima njegovateljma“ rekla je ona.

Buka

CATEGORIES
Share This