Protest radnika „MOFAS-a“, sudbina preduzeća i dalje neizvjesna

Protest radnika „MOFAS-a“, sudbina preduzeća i dalje neizvjesna

Radnici „MOFAS-a“, koji je od 2021. godine u većinskom vlasništvu grada Istočno Sarajevo, i juče su protestvovali ispred fabrike jer su zabrinuti za sudbinu preduzeća i ličnu egzistenciju.

Radomir Šehovac, radnik „MOFAS-a“, rekao je za „BN“ da je posljednji sastanak sa gradonačelnikom Ćosićem održan u fabrici, te da im je on tom prilikom rekao da imaju oko 28.000 KM koje planiraju isplatiti penzionerima, ali da to nije uradio.

Šehovac situaciju radnika u ovom preduzeću opisuje „katastrofalnom i čistom borbom za egzistenciju“.

– Ne znamo šta da radimo. Ako napustimo, gubimo sve. Automatski, čim napustiš i uzmeš knjižicu, oni te skidaju sa spiska i nema ni plate ni staža – objasnio je Šehovac za „BN“, te napomenuo da se radi o radnicima koji su većinom borci prve kategorije.

On tvrdi da je cilj nadležnih ovog preduzeća da ono ode pod stečaj, kako bi se zemljište fabrike rasprodalo i kako bi se na tom mjestu gradili stambeni objekti, s obzirom na to da je riječ o atraktivnoj lokaciji, u centru opštine Istočno Novo Sarajevo.

– Čak nam je i gradonačelnik Ćosić rekao na sastanku da gradnju zgrada ne može spriječiti. Izvolite, prodajite, samo dajte nama naše, pa pravite ovdje vile i bazene – rekao je on.

Kako kaže, obećano im je da će fabrika raditi i da će početi proizvodnja, ali, kako ističe, od proizvodnje ništa.

– Dovedeni smo ovdje kao pokusni kunići, kao alibi za ono što oni rade. Pričaju nam da je deblokada računa, a koleginica nam je juče rekla da je došlo 280.000 KM blokade. Svaki put je blokada veća, a kako vrijeme odmiče samo se pojavljuju ljudi kojima smo dužni – istakao je Šehovac.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, rekao je za „Kateru“ da su Gradska uprava kao i radnici, nakon preuzimanja „MOFAS-a“, bili svjesni nagomilanih problema u ovom preduzeću.

– U periodu od godinu gana, bez obzira na to što je preduzeće vrlo malo radilo iz svog proizvodnog pogona, Gradska uprava se trudiila daizmiruje obaveze prema ranicima – rekao je Ćosić.

Kako ističe, za to vrijeme uspjeli preduzeću je obezbijeđeno 800.000 KM prihoda, zahvaljujući Gradskoj upravi, ali i određenim poslovanjima.

– Tek u septembru prošle godine Grad Istočno Sarajevo je upisan kao vlasnik ovog preduzeća, a tek sada, nakon više od godinu dana, bijemo konačnu bitku u deblokadi računa. Svi ostvareni prihodi su išli na blokade koje postoje, a radnici znaju na koji način smo preko sindikalnih organizacija obezbjeđivali sredstva za plate – rekao je Ćosić.

On dodaje da razumije radnike koji očekuju plate, ali da se svi zajedno moraju izboriti za tržište kako bi vidjeli da li će „MOFAS“ moći nastaviti poslovanje.

– Radnici znaju da je, za razliku od  prethodnih vlasnika i struktura, Gradska uprava uvijek pomagala ovom preduzeću, ali nismo čudotvorci i nismo sigurni u krajnji ishod sudbine „MOFAS-a“ – rekao je Ćosić.

(Katera)

CATEGORIES
Share This