Promocija monografije Karlovačka bogoslovija: Svjedok djelanja za 230 ljeta

Promocija monografije Karlovačka bogoslovija: Svjedok djelanja za 230 ljeta

U svečanoj dvorani Matice Srpske u Novom Sadu održano je prvo predstavljanje Monografije Karlovačke bogoslovije.Izdavač Bogoslovija “Svetoga Arsenija“ iz Sremskih Karlovaca priredila je ovo monumentalno djelo u godini velikog jubileja ove crkveno-prosvjetne ustanove 23O godina Karlovačke bogoslovije.

Učesnike na predstavljanju i prisutne je pozdravio predsednik Matice Srpske profesor Dr Dragan Stanić.

-Matica Srpska je mnogo jača od kada se Duh Sveti vratio u ovu kuću. Nema nama budućnosti ako Duha Svetoga ne očuvamo u sebi. Stoga je važno da se jedinstvo Srpske crkve i Matice Srpske nikad više ne naruši“ rekao je profesor Stanić.


Obraćajući se prisutnima episkop sremski Vasilije naglasio je da je Matica Srpska najvažnije mjesto sa kog treba govoriti o srpskoj prosvjeti, a zatim dodao: – Ukusno uređen sadržaj ovog djela svjedoči o onome što je Bogoslovija ostvarila u periodu od 230 godina. U tom razdoblju,među hiljadama školovanih, Karlovačku bogosloviju su završili kasnije istaknuti sveštenici, episkopi, a neki od učenika postali su mučenici i svetitelji.

Karlovačku bogosloviju istovremeno su pohađali potonji patrijarh German i vojvoda Momčilo Đujić. U novijoj istoriji ja sam kao eparhijski arhijerej dočekao 38 generacija golobradih mladića koji
su nesigurnim koracima kročili u ovu školu. A bio sam i svjedok odlaska sazrelih maturanata koji su smjelo kretali na sve četiri strane svijeta da propovedaju Jevanđelje Hristovo“, istakao je episkop Vasilije.

Direktor Istorijskog arhiva u Novom Sadu Dr Petar Đurđev u nadahnutom izlaganje apostrofirao:- Vrijeme nastanka Karlovačke bogoslovije bio je period totalne depresije i nacionalnog razočaranja. Mitropolit Stratimirović je smatrao da pored gimnazije treba
osnovati i bogosloviju. Plejada ljudi krstom i molitvom nakon završene bogoslovije borili su se za očuvanje svoje vjere i nacije. Bilo je to vrijeme kada su sveštenici brinuli o duhovnim ali i o opštim obrazovnim potrebama. Đurđev je završio svoje izlaganje rinečima: “ Ova monografija će za dugo biti nezaobilazno djelo u izučavanju istorijata Karlovačke bogoslovije“.

Igor Mirović, pored patrijarha Porfirija i episkopa Vasilija, jedan od uvodničara
Monografije Karlovačka bogoslovija bio je i među govornicima. Mirović je naglasio da su najznačajnije prosvjetno-obrazovne ustanove na tom području Bogoslovija u Karlovcima te gimnazije u Novom Sadu i Karlovcima. U okviru obraćanja Mirović je kaziva svoje pesme “Prosejanje“ i “Krstonosci“.

U ime sadašnjih đaka Bogoslovije dirljivo je govorio Veljko Milutinović učenik četvrtog razreda podsjetivši da Monografiju čine skoro 4000 bogoslova sa svojim profesorima, patrijarsima, episkopima i svetim ljudima. Veljko je svoj kratak i jezgrovit govor završio
riječima: “Sve ovo što je našlo svoje mjesto u Monografiji podstiče nas da radimo u korist naše Crkve i dobro srpskog naroda“.

Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, višegodišnji direktor Patrijaršijske uprave, plodan pisac, graditelj Sabornog hrana u Valjevu i crkva na Mačkovom kamenu i Divčibarama, kaže da je, zaista, ponos i dika biti u društvu takvih bogoslova i ljudi, kakve je rodu i našoj Crkvi podarila Bogoslovija u Sremskim Karlovci.

-Svi ovako divno sabrani među koricama, sa svojim profesorima, drugim osobljem i arhijerejima svakog doba, učinjeni su ovim djelom, stvarno, besmetnim. -To svjedoči ova knjiga, koja će biti za sva vremena biser našeg prosvjete, kulture i duhovnosti.

Urednik izdanja koje je pripremano dvije godine Mr Jovan Milanović rektor Bogoslovije je podsjetio na svoje prethodnike u periodu od posljednje obnove rada škole prije 60 godina. U
svjedoke divne istorije Bogoslovije rektor Milanović je u svojoj riječi uvrstio i sadašnji kolektiv koji čine mahom mladi profesori. Rektor se zahvalio svim satrudnicima na stvaranju Monografije nazvavši je “trpezom riječi i duha“.

Muzički dekor u predstavljanju Monografije načinio je oktet Karlovačke bogoslovije sačinjen od sadašnjih učenika izvođenjem više pjesama duhovnog i rodoljubivog sadržaja.

ISTOK

CATEGORIES
Share This