Privrednici preuzeli akciju, sindikat zaobilaze

Privrednici preuzeli akciju, sindikat zaobilaze

Nakon obećanja Milorada Dodika, da će od Nove godine minimalac u Srpskoj biti 1.050 KM, Unija udruženja poslodavaca je zakazala sastanak, na kojem očekuju 150 privrednika i premijera Radovana Viškovića

Sastanak će biti održan sutra u prostorijama Unije, u poslovnom centru “Integra”, potvrdio je za Srpsakinfo potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Janko Petrović.

Petrović kaže da se na sastanku očekuje učešće oko 150 privrednika iz Srpske, a na dnevnom redu će biti samo jedna tačka: minimalna plata za 2024. godinu.

– Imajući u vidu predložene iznose najniže plate od strane najviših zvaničnika Republike Srpske, kao i ozbiljne posledice po poslovanje koje mogu biti izazvane potencijalnim donošenjem takvih odluka, Unija poslodavaca RS organizuje sastanak s ciljem razmjene informacija o potencijalno negativnim efektima, kao i definisanja mjera za zaštitu interesa poslodavaca – navodi se u pozivu za ovaj satanak.

Prema agendi, o stavovima Vlade RS u vezi sa minimalcem, govoriće predsjednik Vlade Radovan Višković.

Očiledno je da su se poslodavci “digli na noge” nakon najave predsjendika Republike Milorada Dodika da će minimlac u idućoj godini u Srpskoj biti 1.050 KM.

Da su poslodavci pritegli predsjednika svjedoči i Dodikova izjava u kojoj je rekao da “ne mora sve biti baš onako kako je on predložio” i da je spreman da sasluša argumente poslodavaca.

Kako saznajemo, to će se vjerovatno i desiti, jer poslodavci, nakon Viškovića, planiraju da se naredne sedmice sastanu i sa Dodikom.

Jedini sa kojima ne planiraju da pregovaraju su socijalni partneri – sindikati.

Podsjećamo, Savez sindikata RS je podržao Dodikov prijedlog i pozvao poslodavce na pregovore u Ekonmsko socijalnom savjetu RS.

Janko Petrović, koji je član Ekonomsko socijalnog savjeta, kao predstavnik poslodavaca, rekao je da “za sada poslodavci ne planiraju pregovore sa sindikatom”.

(Srpskainfo) Foto: Ilustracija/Agencije

CATEGORIES
Share This