Preminuo veliki Hercegovac i humanista Pejo Bajčetić

Preminuo veliki Hercegovac i humanista Pejo Bajčetić

Na najradosniji hrišćanski praznik Božić preminuo je veliki zavičajni pregalac, humanista i osnivač brojnih hercegovačkih udruženja u Vojvodini i Srbiji Pejo Bajčetić.

– Teško je onima koji danas žive u Hercegovini objasniti žudnju za zavičajem – to je kao žeđ. Kad mi misao odluta u Hercegovinu, to je nalik molitvi upućenoj Gospodu – rekao je Pejo Bajčetić, u svom ispostaviće se posljednjem javnom obraćanju, 2. maja 2022. godine u Zrenjaninu podsjećajući na lik i djelo svog prijatelja Uroša Milojevića, koji je ostavio vječni pečat na rad hercegovačkih zavičajnih udruženja u Banatu i Srbiji, piše Слободна Херцеговина.

U svojoj poruci upućenoj zavičajnim udruženjima istakao je da živimo u vremenu u kome vladaju podlost, laž i otimačina.

– U ovakvom vremenu biti sa svojim oklevetanim narodom je pitanje morala i časti na šta nas je obavezalo naše hercegovačko porijeklo. Ako je za Hercegovinu Crnjanski rekao da je “srce našeg naroda”, onda je očuvanje imena i svjetlog obraza – naš osnovni cilj i zadatak. Vrijeme o kome pričam je jezgrovito opisao đed Tanasije koji veli: „ Ako ti nije stalo do uvažavanja od strane poštenih ljudi, onda slobodno budi propalica“ – poručio je tom prilikom Bajčetić, navodi se u objavi novinara Trifka Ćorovića.

Ispraćaj Peja Bajčetića biće u četvrtak 11. januara 2024. godine u 14.15 na Novom groblju u Novom Sadu.

Neka mu Gospod podari rajsko naselje! Porodici i najbližima iskreno saučešće.

ISTOK

CATEGORIES
Share This