Preminuo „kralj šardonea“: Iz Jugoslavije otišao sa 32 evra

Preminuo „kralj šardonea“: Iz Jugoslavije otišao sa 32 evra

Miljenko „Mike“ Grgić (Mike Grgich), poznat i kao „Kralj šardonea“ iz doline Napa, preminuo je juče u 101. godini. Predstavnik njegove vinarije, Grgich Hills Estate, potvrdio je njegovu smrt, a vijest su objavili kalifornijski mediji.

Grgić je bio imigrant iz bivše Jugoslavije i suosnivač jedne od najpoznatijih vinarija u Napi, Grgich Hills, 1977. Odigrao je važnu ulogu u podizanju konkurentnosti Napa doline koja je danas jedna od najpoznatijih vinskih regija na globalnom nivou.

Njegov najvažniji doprinos je onaj iz 1976. godine, kada je šardone koji je napravio kao vinar „Chateau Montelena“ nadmašio vrhunska bijela vina iz Francuske na slavnom „Judgment of Paris“ slijepom kušanju.

Rođen 1923. u malom selu kod Metkovića, odrastao je kao jedno od jedanaestero djece u porodici vinara. Njegov pradjed, djed i otac bavili su se trgovinom, a sa tri godine Grgić je gazio svoje prvo grožđe.

Kako bi nastavio porodičnu tradiciju, studirao je enologiju i vinogradarstvo na Hrvatskom univerzitetu u Zagrebu, gdje ga je jedan profesor nadahnuo snovima o Kaliforniji, nazvavši je „rajem“. Godine 1954. otišao je iz Jugoslavije i uputio se preko Njemačke i Kanade u Kaliforniju. Tamo je stigao 1958. s malim kovčegom i 32 dolara u cipeli.

Njegove stvari izložene u Nacionalnom muzeju američke istorije

Grgić je imao sreće, počevši od vinarije „Christian Brothers“, uspio je da uđe u vinske krugove na početku Zlatnog doba vina u Napi, a za razliku od mnogih drugih u to vrijeme, formalno je studirao vinarstvo. 1972. je udružio snage s bogatim advokatom Džejmsom Baretom koji je obnavljao vinariju Chateau Montelena, postavši njegov glavni vinar i postotni partner.

Zatim je 1977. osnovao Grgich Hills Estate s Austinom Hilsom iz Hills Bros. Godine 1980. Grgićeva prva berba „Grgich Hills“ šardonea odnijela je prvo mjesto na „The Great Chicago Chardonnay Showdown“, osvojivši najviša priznanja u odnosu na više od 200 drugih iz cijelog svijeta. Od tog trenutka Grgić je dobio nadimak “Kralj šardonea”, poznat po svojoj prepoznatljivoj beretki umjesto krune.

Boca njegovog pobjedničkog Chateau Montelena Chardonnaya iz 1973, zajedno s njegovim originalnim kovčegom i jednom od njegovih beretki, izložena je u Nacionalnom muzeju američke istorije „Smithsonian“. Takođe su uvršteni u knjigu “The Smithsonianova istorija Amerike u 101 objektu.”

Zanimljivost je i to da je oduvijek želio da doživi 101. godinu i tad umre.

Godine 2003. Grgića su tužile tri bivše radnice, dvije sestre koje su tvrdile da ih je seksualno uznemiravao kad su imale 17 i 19 godina i knjigovođa koja je tvrdila da je dobila otkaz jer je od Grgića tražila da prestane sa seksualnim nasrtajima. Grgić je tada negirao optužbe, nazivajući svoje ponašanje „običajima starog svijeta“, u intervjuu za The Chronicle. Stranke su se vansudski nagodile 2004. godine.​

(Telegraf.rs)

CATEGORIES
Share This