Pregovori o plati ili štrajk radnika Elektroprivrede

Pregovori o plati ili štrajk radnika Elektroprivrede

Jednostrano otkazivanje Kektivnog ugovora ujedinio je sindikalne organizacije “Elektroprivrede Republike Srpske”. Sindikalci traže hitne pregovore.

“Kolektivni ugovor za radnike Elektroprivrede znači “Sveto pismo”. Sve ono što ne piše u zakonu, definisano je Kolektivnim ugovorom, kada se on jednostrano otkaže, znači da on važi još 60 dana, s tim da se u roku od 15 dana poslodavac i radnici moraju sastati”, rekla je Koraljka Kovačević-Markov predsjednica Sindikalnog odbora Matičnog preduzeća ERS.

Nadaju se da će dobiti poziv od uprave Elektroprivrede i da će pronaći zajednički jezik, ali u suprotnom spremni su na štrajk.

“Ne prezamo od toga da uradimo ono što je zadatak sindikata, sve u cilju zaštite prava radnika, pa i one radikalne mjere, a to je štrajk. Za sada nema takve odluke”, objašnjava Kovačević – Markov.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata kaže da otkaz Kolektivnog ugovora nije urađen u skladu sa zakonom.

“Možda jedan od osnovnih zaključaka današnjeg sastanka jeste da ne želimo pojedinačne pregovore i ugovore. Otkazivanje kolektivnog ugovora smo doživjeli kao napad na egzistenciju radnika. Ovo je poziv radnicima da izađu na ulicu”, smatra Tepavčević.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This