Prava žena su i dalje na nezavidnom nivou

Prava žena su i dalje na nezavidnom nivou

U 90 odsto slučajeva žrtve porodičnog nasilja su žene. Sistemske podrške nema. Sigurnih kuća je malo, a onima koje rade prijeti gašanje, jer im Vlada Srpske duguje novac, rekle su sagovornice emisije Izazovi.

Nakon stogodišnje borbe za prava žena, ona su i dalje na nezavidnom nivou.

Mnogima je jedini izlaz sigurna kuća. Republika Srpska ima tri takve koje teško opstaju, kaže osnivač Sigurne kuće u Modriči Gordana Vidović. Vlada treba da snosi 70 odsto troškova po korisnici, a 30 odsto pada na teret lokalne zajednice.

Međutim, Vidovićeva navodi da još nisu dobili sredstva od Vlade za prošlu godinu.

“Dobili smo samo za prvi kvartal 2023. g. od Vlade. Čekamo ostatak i dovijamo se. Prije nekoliko dana smo razgovarale šta da uradimo? Da li da i mi zatvorimo? Ne možete kad imate veliki broj korisnica, djece, treba mnogo lijekova, sve to kupujete, nemate ni od koga podršku.”, kaže ona.

Osim toga Hercegovina nema nijednu sigurnu kuću, dodala je poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maja Dragojević Stojić. Dok je njena kolegica iz skupštinske klupe Tanja Vukomanović konstatovala paradoks društva u kome se žrtve moraju zatvarati, a nasilnici slobodno hodaju ulicama.

Dok zvono na vratima sigurnih kuća, često zvoni, ona u učionicama se gase. U Srpskoj koja gubi stanovništvo i zatvara škole trebalo bi na prvom mjestu da bude podrška majkama. Besplatni prenatalni testovi za trudnice trebalo je da budu dostupni od 1. jula prošle godine, međutim to se još nije desilo, priča poslanik PDP-a Tanja Vukomanović.

“Pratim iskustva žena. Do sad nisam vidjela da je neka trudnica dobila potvrdu da može da refundira taj novac. Tako da je procedura tu izgleda puno zakomplikovana. Vidjećemo da li će ijedna da dobije i tih 700 KM. Ali ovim tempom, teško. To je još jedno dobro, propalo obećanje.”, kazala je Vukomanovićeva.

Propao je i pokušaj da se žene ujedine u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2018. godine. Gordana Vidović je podsjetila na inciijativu o uspostavljanju Kluba parlamentarki.

Da je oformljen, kaže vjeruje da bi donio promjene u društvu. Ipak, samo ujedinjene pripadnice ljepšeg pola mogu mijenjati svijet, poručeno je u emisiji Izazovi BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This