Potraga za deset osoba zbog krađe dva miliona KM

Potraga za deset osoba zbog krađe dva miliona KM

Kada je u pitanju operativna akcija policije, kodnog naziva „X“, slučaj teške krađe vlasnice mjenjačnice, nakon čega je otuđeno dva miliona maraka, načelnuk PU Banjaluka Djurica Vukelić istakao je da je PU preduzela niz mjera i radnji na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

„U okviru akcije slobode je lišeno jedno lice i sprovedeno u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banjaluke, dok se za 10 izvršilaca, takođe državljana Gruzije, intenzivno traga“, saopšteno je na preskonferenciji banjalučke Policijske uprave.

„Policijski službenici su pronašli vozila kojima su se kretali izvršioci prilikom pripreme, izvršenja krivičnog djela i udaljavanja. Vozila su se nakon pljačke kretala u pravcu grada Doboj. Lice koje je predato u nadleznost OJT je državljanin Gruzije. Drzavljani Gruzije su već duzi vremeniski period prisutna na teritoriji BiH. Imamo saznanja da su ta lica sa tom namjerom i došla u BiH i mete su im bila lica koja imaju mjenjačnice“, izjavio je Vukelić.

Foto: MUP RS

Oni su, kako kaže, imali podjelu posla, pojedinci su imali zadatak da dovezu vozila u grad, u Banjaluku su dovezena tri vozila, nakon toga su avionom ili nekim drugim prevoznim sredstvom vraćali se u svoju zemlju, dok su druga lica imali zadatak da identifikuju žrtve i da ih prate i saznaju njihove životne navike i u skladu s tim planirali su izvršenja ovih krivicnih djela.

„Pored toga imaju i pojedinci zaduzenu za izvršenje djela, za sada bez upotrebe oružja. Imamo saznanja da su izvršili par krivičnih djela na teritoriji Federacije BiH.
Nakon izvršenja djela u Banjaluci koristili su jedno vozilo i odvezli se par ulica dalje, a onda su sjeli u drugo vozilo, i nakon nekog vremena u treće gdje se kreću u pravcu grada Doboj, a nakon toga taksijem su se odvezlu do Sarajeva, tamo su imali i stan iznajmljen, da bi stvorili uslove da se mogu vratiti u svoju zemlju“, naveo je Načelnik PU Banjaluka.

„Policijski službenici su ušli u stan ali nisu našli ni novac ni izvrsioce. Izvrsioci su identifikovani, ali nismo uspjeli pronaći novac2, kazao je Vukelić.

Kako kaže, situacija se mijenjala iz trenutka u trenutak i nismo se oglasavali da ne bi ugrozili akciju.

„Za sad po našim informacijama izvršioci se nalaze i dalje u BiH. Imamo i njihove fotografije i apelujem na građane da, ukoliko imaju bilo kakva saznanja, da jeve policiji. Apelujem sve one koji izdaju stan na dan da posebno obrate pažnju na državljane Gruzije i da obavijeste policiju. Lice koje je liseno slobode, uhapšeno je na aerodromu u Sarajevu“, saopšteno je na konferenciji za novinare Policijske uprave Banjaluka.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This