„Poslodavci žive kao bubreg u loju“ Uoči Prvog maja sindikalci ponovo traže neradnu nedjelju

„Poslodavci žive kao bubreg u loju“ Uoči Prvog maja sindikalci ponovo traže neradnu nedjelju

Poslodavci u Srpskoj žive kao bubreg u loju. Ništa oni neće izgubiti ako se nedjelja proglasi neradnim danom, poručo je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, turizma, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.

Na konferenciji za štampu Saveza sindikata RS, upriličenom uoči 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Savanović je rekao da će Sindikat ponovo tražiti izmjene zakona o trgovini, kako bi nedjelja bila neradna u cijeloj Srpskoj.

On jepozvao gradonačelnika, Draška Stanivukovića, i predsjednika Skupštine grada Ljubu Ninkovića, da se dogovore oko neradne nedjelje u Banjaluci, kao što je to urađeno u nekim drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj.

– Poslodavci bjesomučno žele da rade i uvećavaju kapital i u tome nema mjere ni logike. Recimo, mnogi će raditi i na Veliki petak, ali i na Vaskršnji pondjeljak, kada je svake godine promet najmanji, a pogotovo će ove godine prodavnice biti prazne, jer pola Srpske slavi Đurđevdan, a druga polovina ide na slavu – rekao je savanović.

Savanović je istakao da su plate u oblasti koju predstavlja skromne, te a ne bi bile ni onolike kolike jesu, da nije bilo povećanja minimalca.

-Sindikat koji predstavljam obuhvata 60.000 radnika, čime predstavlja najjaču oblast u RS. Rast najniže plate lančano je podigao sve plate u ovoj oblasti. Žalosno je što se to desilo samo zbog rasta najniže plate i bez kolektivnog pregovaranja – kaže Savanović.

Da je kolektivno pregovaranje neophodno, istakao je i Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske i potpredsjednik Saveza sindikata RS.

On je ukazao na niska primanja radnika u tekstilnoj industriji, u kojoj rade mahom žene.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This