Porodičnog doktora promijenilo 15.707 osiguranika, koji su razlozi

Porodičnog doktora promijenilo 15.707 osiguranika, koji su razlozi

– Porodičnog doktora u Republici Srpskoj prošle godine promijenilo je 15.707 osiguranika, pedijatra 538 osiguranika, a ginekologa 2.800 osiguranika, potvrđeno je Nezavisne novine“ iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS.

Dodaju da je tim porodične medicine najviše mijenjali osiguranici u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, te Prijedoru, Modriči, Kotor Varošu, dok su ginekologa  najviše mijenjali osiguranici iz Doboja, Bijeljine i Banjaluke, a pedijatra Banjaluke, Prijedora i Bijeljine.

„Pored redovnog perioda za promjenu ili izbor doktora od oktobra do kraja decembra, osiguranici imaju mogućnost da promijene doktora i mimo tog perioda ukoliko imaju opravdan razlog, npr. ako su promijenili mjesto prebivališta, ako je njihov ljekar iz nekog razloga prestao da radi“, kazali su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ističu da je u prošloj godini tokom godine, mimo redovnog perioda, zbog promjene mjesta prebivališta porodičnog doktora promijenilo 7.391 osigurano lice, ginekologa 1.656, a pedijatra 468 osiguranih lica.

„Takođe, tokom godine sprovode se i redovne odjave i prijave kod izabranih doktora, npr. odjave umrlih lica, te prijave novorođenčadi, građana koji ranije nisu bili registrovani ili nisu imali osiguranje“, pojasnili su iz FZO RS.

Ističu da u periodu od oktobra do kraja decembra svake godine osiguranici imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, kao i pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način –  bez navođenja razloga promjene.

Prema tome, svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u ovom redovnom periodu koji je predviđen za promjene izabranog doktora, odnosno od 1. oktobra do 31. decembra.

„U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu“,ističu iz FZO RS.

Kako su rekli, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je imati i navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast.

„Procedura promjene mimo redovnog perioda je komplikovanija iz razloga što Fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava od Fonda. Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu, i da se naknadne preregistracije svedu na minimum“, rekli su iz FZO RS.

Podsjećaju, da se građani za tim porodične medicine mogu da registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

Jasna. T iz Prnjavora kazala je da se zbog posla preselila  u Banjaluku,  pa je  promijenila svoju dugogodišnju doktoricu iz prnjavorskog Doma zdravlja, ali kako kaže  praktičnije je imati porodičnog ljekara u Banjaluci.

„Tako da, moj razlog za preregistraciju je bio čisto iz praktičnih razloga, a ne zato što sam bila nezadovoljna“, kazala je ona.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This